Det är lättare sagt än gjort att få till ett perfekt kokat ris.
Många gånger blir det en sörja av allt, eller så bränns mycket fast i botten. Inget av alternativen lockar jättemycket, det är nog de flesta överens om.
Även om du följer instruktionerna på förpackningen, blir det ändå inte alltid rätt.
Men vill du ha lite hjälp på traven i köket och inte slösa massa pengar på olika köksoprodukter, ta och lär av proffsen!
Mycket beror på vilken typ ris du använder, om det har blötlagts eller hur det har kryddats. Det handlar även om vilket vatten du använder och teknik.
Koka ris – steg för steg
Men för att säkerställa att du får till ett gott, välsmakande och fluffigt ris – följ dessa steg.
1. Sköljning och Blötläggning
Du borde vilja skölja av vitt ris tills vattnet är klart. Detta för du för att bli av med överflödig stärkelse, vilket kan göra att riset blir för klibbigt. Det kan ta några gånger innan vattnet blir helt klart.
Många erfarna kockar blöter riset i minst 20 till 30 minuter innan tillagning.
Du behöver inte alltid skölja och blöta riset, men att göra det över natten kommer få riset att bli mer lättsmält och minska eventuella nivåer av arsenik i riset.
En del rissorter kommer med höga nivåer och gifter från produktion och transport, men kan drivas ut genom att tillaga det på rätt sätt.
Ett annat sätt att minska mängden arsenik är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort, skriver Livsmedelsverket.
Mästerkockens tips
1. Mät upp mängden torrt ris du vill tillaga.
2. Blötlägg över natten.
3. Skölj av riset noggrant tills du kan se att vattnet är helt rent.
4. Sila bort allt ris från vattnet.
5. Lägg riset i en kastrull med fem gånger så mycket vatten som ris, och dra på full värme med en nypa salt.
6. När riset börjat koka – dra ner värmen nästan hela vägen och sätt på ett lock.’
7. Koka på den lägsta temperaturen i 10-15 minuter.
8. Använd en gaffel för att få riset fluffigt.
Dela gärna vidare detta tips med alla du känner – så att fler kan lära sig laga ris som en expert!