Erik Videgård: Så här ska man koka sitt ris – egentligen

Koka ris har nog de flesta av oss gjort otaliga gånger genom åren. Att koka ris är bland de första sakerna man lär sig när det kommer till matlagning, just för att ris är så oerhört mångsidigt.

Man kan äta ris till nästan vad som helst, men faktum är att de flesta av oss kokat ris fel hela livet, enligt kocken Erik Videgård.

Läs mer om att koka ris här.

Erik Videgård är mest känd för att då och då dyka upp med matlagningstips i Nyhetsmorgon på TV4. Det är också där han förklarar att många svenskar kokar ris på helt fel sätt.

Så kokar man ris rätt

Till att börja med måste man alltid skölja riset i kallvatten för att få bort stärkelsen. Därefter ska riset dra sig i vattnet ett tag. Sedan ska riset stå ett tag i vatten. 

– Låt riset stå under vatten i minst en halvtimme så att det får tid att svälla. Har man inte tid över innan middagen ska stå på bordet kan man alltid förbereda riset i förväg. Det kan stå under vatten i en bunke i kylen under dagen, förklarar Erik i Nyhetsmorgon enligt Nyheter24.

Ånga under lock

Därefter ska man koka upp riset på högsta värmen tills det kokar, och sedan skruva ned värmen till tvåan eller trean på en tiogradig spis.

Koka bort vattnet och låt riset ånga under locket under tio minuter. Så gör man ris på kockars vis! Kände du till detta? Jag hade ingen aning om det här!

Här kan du läsa mer om ris.

Exit mobile version