Äpplen, päron, kiwi, banan. Frukt är lika gott som det är nyttigt och kan verkligen ge en hälsoboost nu under årets kallare månader när man har lite lättare för att dra på sig förkylningar och annat tråkigt. Men många svenska gör helt fel när det kommer till att förvara frukt, skriver Expressen.
Många svenskar väljer att förvara frukt på ett och samma ställe, antingen i kylskåpet eller i fruktskålen på vardagsrumsbordet. Men faktum är att olika frukter mår bra av olika temperaturer. Här nedan följer en enkel guide om varför vissa frukter trivs bättre i rumstemperatur och vissa i kylen.
Förvara frukt i kylskåpet
Hur ska man då förvara frukt? Citroner och andra citrusfrukter mår bäst i kylskåpet. De må se fina ut i fruktskålen men har väldigt lätt för att börja mögla redan efter ett par dagar. Bananer hamnar ofta i kylskåpet på ren rutin. Det är dock ingen miljö som uppskattas av bananerna själva, vars fruktkött ofta blir hårt vid kalla temperaturer. Lägg dem i rumstemperatur för att få den där ljuvligt söta smaken man gillar så mycket!
Jordgubbar och mango
Avokado – ack så svår att få till perfekt mognad. Här ska man faktiskt först förvara avokadon i rumstemperatur för att få den att mogna och därefter stoppa den i kylen för att förhindra övermognad. Ett lite ovanligt men smart sätt att förvara frukt.
Mango. Att förvara frukt som mango kylskåpet får den att tappa smak och hindras i sin mognadsprocess. Har man den rumstempererad får man en perfekt mango inom några dagar. Om man är väldigt sugen på mangon kan man skynda på mognadsprocessen genom att linda in mangon i tidningspapper.
Jordgubbar – lika klassiskt svenskt som midsommar! Men hur gör man bäst för att bäst förvara frukt? Har man osnoppade jordgubbar mår de bäst av att vara i kylskåpet och helst ska man mumsa i sig dem redan samma dag man får hem dem. Har man snoppat dem gör man bäst i att äta dem på en gång eller att frysa in dem.