Lök är en så naturlig del i matlagning i nästan alla länder men fortfarande har vi samma återkommande problem, att hacka lök. Hur man än försöker så står man där med tårar i ögonen och ser nästan ingenting vilket ju kan vara lite farligt med tanke på att man håller i en kniv.
Men enligt stjärnkocken Erik Videgård finns ett sätt som gör att man slipper dessa jobbiga, och pinsamma om man har gäster, tårar så fort man skär i en lök.
Erik Videgård är en av våra mest älskade kockar idag. Genom åren har han drivit flertalet restauranger, däribland välrenommerade Fjäderholmarnas krog utanför Stockholm. Idag medverkar Erik återkommande i Nyhetsmorgon där han delar med sig av små men smarta köksknep.
Här kan du läsa fler artiklar från Matbibeln!
Hacka lök på rätt sätt
Så hur gör man då för att hacka lök utan att gråta? Enligt Erik Videgård handlar det om kniven.
– Jag skulle säga att hemligheten ligger i kniven. Många diskar sin kniv i diskmaskin och vad händer med eggen på kniven i diskmaskin? Den blir rund, du kan lika gärna använda en smörkniv, säger Erik i Nyhetsmorgon.
”Hemligheten är att…”
Varför är en vass kniv så viktig då när man ska hacka lök? Erik förklarar:
– Ämnena som gör att man börjar gråta kommer fram när man inte skär löken ordentligt. Om jag vänder kniven upp och ned så börjar jag gråta men om jag däremot skär med vassa delen pressar jag inte ut vätskan. Så hemligheten till att inte gråta är att ha en vass kniv, ta hand om kniven, säger Erik i Nyhetsmorgon
Här nedanför kan du se hela inslaget.
Här kan du läsa fler artiklar från Matbibeln!