Det brukar ofta pratas om att vi måste minska matsvinnet, för att vara mer skonsamma mot miljön. Men att spara risvatten, är det verkligen smart? Tydligen finns det en poäng med det. Läs mer om det här nedanför, anledningen är smartare än du tror!
De flesta av oss brukar nog, utan att reflektera nämnvärt över saken, hälla ut vattnet som vi har använt till att skölja av riset i durkslaget. Eller, för den delen, bara låta vattnet rinna vidare ner i vasken.
Häll inte ut ditt risvatten
Men det är faktiskt ganska dumt. Risvattnet kan nämligen fylla en ganska fiffig funktion. Om du har lagt riset i blöt innan matlagning, så kan du sedan spara det vitfärgade vattnet i en burk i kylskåpet (håller i ungefär en vecka) och använda som… rengöringsmedel.
Japp, du läste rätt! Detta vatten gör sig faktiskt utmärkt för diskning, till att putsa smutsiga ytor eller för att rengöra köksredskap, eftersom stärkelsen från riset gör vattnet syrligt. Däremot fungerar det inte lika bra mot fett, eftersom risvattnet inte biter på fett.
Här hittar du fler smarta artiklar från Matbibeln!
Smart knep
– Undvik basmatiris och brunt ris eftersom de ristyperna inte innehåller så mycket stärkelse, vilket är det som gör risvatten till ett så bra rengöringsmedel, säger hälsobloggaren Sabrina Weng till Apartment therapy.
Även vattnet som du har kokat riset i är faktiskt ganska bra att spara. Det sägs nämligen kunna användas till att göra en hemmagjord ansiktsmask, eftersom ris är rikt på vitaminer och antioxidanter som har en föryngrande effekt.
Här hittar du fler smarta artiklar från Matbibeln!