Husmorsknep: Så snabbt och effektivt blir du av med mjölbaggar hemma

Att råka ut för mjölbaggar hemma kan vara riktigt jobbigt. De ihärdiga krypen är ofräscha och absolut ingenting man vill ha hemma.

Men det finns små knep, husmorstips kan man kalla dem, som kan hålla mjölbaggarna på behörigt avstånd.

Det går även att bli av med mjölbaggar, läs mer om hur här nedanför.

Mjölbaggar kan verkligen ställa till det hemma. De är inte farliga i sig men det är ingenting man vill ha hemma.

Mjölbaggar finns i flera olika arter: Stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjebrun mjölbagge

Den vanligaste i våra hem är den svartbruna mjölbaggen som har funnits i Sverige sedan 1940-talet och sprids via spannmålshantering.

Varmt och fuktigt

Mjölbaggarna lever hela sin liv inomhus, i uppvärmda lokaler. De dyker oftast upp i skafferiet, men mjölbaggen kan vandra långa sträckor. Enligt studier gynnas baggarna av hög luftfuktighet men är känsliga för kyla.

Mjölbaggarna blir vuxna på två månader och kan leva upp till tre år, om de trivs i ditt hem.

Mjölbaggen inte kan flyga, men den är väldigt rörlig och söker ofta upp ett ställe för att lägga sina ägg. Skalbagghonorna kan leva i flera år och lägga över 1 000 ägg.

Torrvaror som mjöl, spaghetti och fågelfrön är mjöl baggens favoritmat och den har dessutom en otrolig förmåga att tränga sig in i tättslutande förpackningar.

Bild: Wikimedia Commons

Sprider sig

Det vanligaste sättet man får med sig mjölbaggar hem är när de följer med någon produkt till hemmet och där sprider sig till andra livsmedel.

Själva mjölbaggelarverna kan vara svåra att upptäcka i påsarna eller skafferiet, men ett angripet paket ger ofta ifrån sig en konstig skarp lukt.

Angripna varor får en fotogenlik doft.

Håll mjölbaggarna borta

Det finns knep för att hålla mjölbaggar borta, se nedan.

Om du har mjölbaggar

Det finns vissa husmorstips och knep för att mota bort mjölbaggen, men som med alla hemmaknep är det inte helt säkert att allt fungerar.

Dock så finns det de som förespråkar persilja, lagerblad, vitpeppar med mera för att hålla mjölbaggen borta. Två andra husmorstips är att torka ur skåpen med ättika, samt att lägga några lagerblad i en skål på en hylla i skåpet för att de inte ska komma tillbaka.

Klisterfällor är ett annat bra hjälpmedel som kan fungera. De ställer du ut där du misstänker att det finns mjölbaggar och förhoppningsvis fastnar skadedjuren där.

Eftersom mjölbaggarna har som en stark förmåga att ta sig igenom pappersförpackningar kan det vara ett tips att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas, exempelvis större syltburkar med gummiring i locket.

Se sedan till till att förvara burkarna eller kärlen torrt, svalt och i ren miljö.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!

Exit mobile version