Tomat är en härlig smaksättare i sallader och mat, men också god att äta som den är.
Vi kan nog alla enas om att egenodlade tomater smakar dubbelt så mycket som köpta, vilket är en av många anledningar till att många planterar själva.
Att odla fina tomater själv är dock lättare sagt än gjort. Jag vet inte hur många gånger jag stått och slitit mitt hår när jag tyckt att jag gjort alla rätt men ändå inte fått tomaterna att komma fram.
Vanliga misstag
Det finns en del vanliga misstag som många gör, som sätter käppar i hjulet för hemmaodlingar.
Newsner trädgårdsexpert Helena Mattsson vet hur man ska gå tillväga för att få fina och smakrika tomater hemma. Vare sig det är på balkongen, i fönstret, eller i trädgården. Nu delar hon med sig av sitt knep som fungerar varje år.
– Om man inga gröna fingrar har så kan man få, säger Helena Mattsson till Newsner.
På gården hemma i Eskilstuna odlar Helena Mattsson allt från blommor till grönsaker året runt. Hennes brinnande intresse för odling delar hon med sig av på bloggen Helenas Hem & Trädgård, och på Instagramkontot med samma namn.
Knep för att odla tomater
Så här års är det många som kämpar med att odla egna grönsaker, och en storfavorit bland hemmaodlare är tomatplantan.
– Tomater kräver solig placering, helst vindskyddat. De gillar värme och gödsel, säger Helena till Newsner.
Många som börjar odla tomater hemma använder sig av köpt plantjord, men enligt Helena blir resultatet bättre om man blandar detta med kogödsel. Själv har hon ett “recept” på en egen blandning som hon alltid använder sig av, och som ger fina och fylliga tomater.
– Jag gör en egen blandning med vatten, blad från vallört och brännässla. Det är bra att ha en stor tunna med lock på för denna blandning luktar inte så gott. När man vattnar tar man 1 del näring & 9 delar vatten på ett ungefär, berättar hon för Newsner.
Helena poängterar att tomaterna måste få näringsvatten under hela sommaren, för att de ska bli röda och fylliga. Ett annat skötselråd är att “rensa” plantan.
– Jag brukar ta bort en del blad nerifrån på plantorna så att all energi går till tomaterna. I juli toppar jag plantorna på den höjd jag tycker blir bra så tomaterna som blir kvar på plantan hinner mogna. Det brukar bli så stor skörd ändå.
Tryck nu på DELA-knappen!