Mat tappar mycket näring när man fryser in den, det vet de flesta om. Det är därför som fryst färdigmat man köper i affären ofta klassas som ”skräpmat”.
Men det är inte det enda som händer med maten när man fryser in den. Här nedanför är fem livsmedel du verkligen inte ska frysa in.
Allt håller sig i frysen, tänker de flesta. Detta är dessvärre fel. Tiden står inte helt stilla i frysen, som många tror.
Tappar näring och smak
Det finns en hel del livsmedel som tappar näring, smak och konsistens under frysningsprocessen. När de tinas igen blir dessa absolut ingen trevlig matupplevelse.
Det kan med andra ord vara bättre att förvara dessa i kylen tills de inte längre är okej att äta. Har du koll på vilka livsmedel som inte mår bra av att frysas? Vi ger dig listan.
Livsmedel du inte ska frysa in
Potatis
Stärkelsen som finns i potatis spelar en stor roll i både konsistens och smak. Vid frysning förändras denna, vilket gör potatisen vattning med en mer jordig smak när den tinas.
Yoghurt och grädde
Mejeriprodukter överlag brukar blir gryniga och skära sig när de tinas efter att ha varit frysta. Yoghurt och grädde bli sällan bra. Ska du däremot frysa yoghurten för att blanda ut i smoothie går det bra.
Mjölk kan få en helt annan smak efter att ha varit fryst, så en rekommendation är att helt enkelt strunta i mejeriprodukter i frysen, om vi inte pratar om frozen cheesecake vill säga.
Gurka och tomat
Grönsaker som innehåller mycket vatten (till exempel gurka och tomat), mår absolut inte bra av att frysas. De tappar den näringen de har, och blir mosiga när de tinas.
Ris
Ris blir grynigt och grötigt av att frysas och sedan värmas. En kletig historia med andra ord.
Pasta
Du kanske tyckt att pasta är den perfekta lunchlåde-maten. Det är det också, men inte efter att den varit fryst.
Konsistensen blir svampliknande och degig. Dessutom klibbar pastan ihop sig. Förutom att den blir seg i mikron så ser den inge vidare ut.
Källa: Vi i villa, Mat och Dryck.