Inlagd gurka: Därför ska du äta det varje dag

De flesta svenskar har en burk inlagd gurka i kylskåpet. Det är användbart till så mycket. Vanligast är kanske att ha det på mackan men det går också bra att hacka ned i sallader och dressingar. Men får har koll på att inlagd gurka även har flera hälsofördelar.

Det är enkelt, snabbt och framför allt gott att göra sin egen inlagda gurka och pressgurka. Saltgurka är så gott på leverpastejsmörgåsen eller på hamburgaren till exempel. Medan pressgurkan gör sig utmärkt inte minst till köttbullar och brunsås. Men visste du att gurka som fått ligga i ättikslag kan vara bra för din hälsa?

Inlagd gurka är nyttigt

Enligt det amerikanska hälsomagasinet WebMD, som använt sig av flera trovärdiga källor och vars artikel godkänts av läkaren Poonam Sachdev, så finns det många fördelar med att äta inlagd gurka. Gurka innehåller likt de flesta grönsaker mycket vatten och lite fett och proteiner. Inlagd gurka, särskilt saltgurka, är dock väldigt koncentrerad i sitt vitamininnehåll då den salta lagen dragit ut mycket vatten ur gurkan.

Mängder av vitaminer

Exempelvis så innehåller en saltgurka av typen smågurka mängder av vitaminer och ämnen som är bra för oss, bland annat följande: 20 procent av rekommenderat dagligt intag av vitamin K, som stärker skelettet och hjälper våra blodkroppar. 6 procent av procent av rekommenderat dagligt intag av kalcium, som stärker skelett och nervsystem. 3 procent av procent av rekommenderat dagligt intag av vitamin C. 2 procent av procent av rekommenderat dagligt intag av potassium, som hjälper våra nerver. 1 procent av procent av rekommenderat dagligt intag av vitamin A, som stärker immunförsvaret och hjälper vår syn.

Minskad risk för sjukdomar

Dessutom så är inlagd gurka en jättebra källa för beta-karoten, vilket har flera hälsofördelar. Bland annat ska det minska riskerna för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Ättikan som gurkan är inlagd i tenderar även att minska vår aptit, vilket är bra om man vill gå ned i vikt.

Tänk att det finns så mycket fördelar med inlagd gurka! Och vilken tur att det dessutom är så gott.

 

Läs mer om...