Sensommaren närmar sig och med den kommer den alltid lika efterlängtade svampsäsongen!
Synd att det är så trist att rensa bara.
Men med det här tricket från restaurangbranschen går det faktiskt på nolltid.
Sommaren i all ära, men visst är det alltid mysigt när hösten kryper sig på och gör sig påmind.
Tid för svamp
Man kan kura ihop sig i en filt framför brasan, dricka en kopp te – eller varför inte ge sig ut på härliga höstpromenader.
För är det något som många svenskar håller kärt, så är det just att ge sig ut i skog och mark på hösten.
Luften är så där frisk och krispig, färgerna är vackrare än någonsin. Och än bättre, det är hög tid att plocka svamp!
Rensa svamp snabbt och effektivt
För oss svampälskare är det en mycket populär tradition att leta efter skogens guld, och har man tur kommer man hem med korgen full.
Det enda som är synd, är att det är så himla tråkigt och tidskrävande att rensa svampen fri från all smuts efteråt.
Men efter att ha sett det här knepet, som enligt Land används inom restaurangbranschen, är det nästan så att jag längtar efter nästa gång det är dags att rensa svamp.
I själva verket är det nämligen busenkelt – och allt man behöver för att lyckas, är en sak de allra flesta har hemma i skafferiet.
Rensa svamp med mjöl och vatten
Det jag talar om är varken kniv, borste eller tidningspapper. Det du istället behöver är vatten och vanligt vetemjöl. Det är snabbt, effektivt – och ger bra resultat!
Så här gör du:
1. Börja med att rensa bort det värsta skräpet från svampen.
2. Fyll diskhon med vatten och häll i 4 dl vetemjöl. Det ska också gå bra med potatismjöl.
3. Häll ner din nyplockade svamp och rör runt försiktigt.
4. Eftersom mjölet tar med sig skräpet ner till botten, är svampen nu rensad och klar. Om det behövs, kan du bara skölja av dem lite.
Lätt som en plätt – nu är svampsäsongen räddad!
Dela gärna vidare så att fler svampälskare där ute får ta del av det här enkla restaurangknepet.