Det finns få saker som är så rogivande som att få höra tevattnet koka klart, slå sig ned i soffan eller vid köksbordet men en värmande kopp. Te är dessutom lugnande och enkelt att göra, men det är inte helt ovanligt att folk kokar sitt tevatten två gånger. Det ligger ju redan i vattenkokaren men det är dock något man ska sluta med omedelbart, enligt William Gordman, en av Storbritanniens ledande te-experter.
Brukar du, precis som jag, koka den där lilla skvätten tevatten som blivit över i vattenkokaren. Eller tar du gammalt vatten och kokar i kastrullen? Sluta med det. Anledningen? Ditt te kan komma att smaka mycket sämre.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!
Varför ska man inte koka tevatten?
William Gordman är ordförande i Tea och Infusions Association och avråder från att koka samma tevatten två gånger. Och är det någon som borde ha koll på te är det William Gordman.
– Oftast när teet blir kallt så är det många som kokar om vattnet som finns kvar i kokaren och gör en kopp till. Men då blir det garanterat en tråkig kopp. Du behöver färskt dricksvatten för en bra kopp te, eftersom det omkokade vattnet blir fattigare på syre och kväve, säger han till The Telegraph.
In i mikron
Men du behöver inte hälla ut överblivet tevatten i onödan. William Gordman föreslår i stället att du ska värma vattnet i mikron, vilket kan kännas lite udda men det har faktiskt en bra och logisk förklaring.
– En bättre lösning är att värma vattnet i mikrovågsungen i 15-20 sekunder. Allt du gör då, från en vetenskaplig syn på det hela, är att flyttar runt molekylerna och får tillbaka en bra temperatur. Det påverkar inte smaken alls, säger han till The Telegraph.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!