Magnesium: Dessa livsmedel kan göra underverk för in hälsa

Det finns mycket att tänka på när det kommer till kosten, men något man inte vill ha brist på är magnesium. Det är ju lätt hänt att man ofta äter samma eller liknande mat dag ut och dag in, vilket till slut kan skapa brist på viktiga ämnen och mineraler i kroppen.

Men som tur är finns det gott om mat som man kan stoppa i sig om man vill hålla bra nivåer i kroppen. Äter man livsmedlen i listan här nedanför slipper man äta mineraltillskott.

Det beräknas att en vanlig, frisk människa behöver åtminstone 300–450 mg per dag. Detta enligt officiella rekommendationer från Livsmedelsverket. Det rekommenderade dagliga intaget är för kvinnor 280 milligram och för män 350 milligram. Enligt professorn Robert Tigerstedt var dagsintaget av magnesium ca 1 250 mg i början av 1900-talet. Idag är det endast knappt 250 milligram per dag.

Magnesium väldigt viktigt

Magnesium är speciellt viktigt för vår energiproduktion: muskel- och nervfunktion, benstyrkan, samt en del andra grejer som gör att vi kan hålla oss glada och friska. Mineralen är livsviktig för det centrala nervsystemets funktioner och stärker benstommen, skelettet och tänderna.

Här kan du läsa mer om hälsa på Matbibeln!

Redan vid lätt till måttlig magnesiumbrist kan flera varningssignaler bli tydliga ooch hälsoproblem uppstå. I värsta fall kan det leda till hjärtattack, depression eller diabetes, enligt 2000-talets Vetenskap.

Bra och nyttig mat

För att öka nivåerna av magnesium i kroppen kan man öka intaget av livsmedlen här nedanför:

Pak choi
Spenat
Broccoli
Grönkål
Majrova
Rödbeta
Romansallad
Grönkål
Mangold
Brysselkål
Fet fisk
Frön och nötter
Osötat kakaopulver
Frukt och bär
Squash
Avokado

Jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns magnesium i så här många livsmedel.

Här kan du läsa mer om hälsa på Matbibeln!

Exit mobile version