Julfirande med nära och kära. Då riskerar många att göra samma misstag på julbordet, nämligen att gå rakt in i den dolda matfällan.
– Det är alltid värdfamiljen som kollapsar, säger SVT-julvärden Tareq Taylor till Nöjeslivet.
Jul, jul, strålande jul. Snart är den äntligen här igen – och för många innebär denna säsong även att det dukas fram bordssilver och finporslin lagom till julbordet. Det äts kallt, varmt och efterrätter om vartannat i vårt avlånga land. Sillen, julskinkan, Janssons frestelsen, köttbullarna och prinskorven är självklara ingredienser hos de allra flesta.
Tareq Taylors julbordstips
TV-kocken Tareq Taylor har erfarenhet av mängder av julfiranden genom åren. När Nöjeslivet ber om tips åt läsarna inför årets julbord, dröjer det inte länge innan Taylor har svaret: Dela upp ansvaret i form av ett knytkalas.
– Det beror lite grann på vad man ska göra för någonting. Det har alltid varit till hjälp med knytkalas. När vi lagar julbord ska vi gå igenom alla bitar, det är sill, lax, de små rätterna, de varma rätterna, ostar, desserter… säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.
Vanliga misstag på julbordet
För Tareq har julen alltid varit inspirerad av det brittiska köket – där kalkonen har en given plats på julbordet.
– Våra jular har genom åren varit enkla. Vi lagar en middag med kalkon och en dessert. Inför ett julbordsstök kan det nog vara bra att dela upp det lite grann, säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.
Tareq Taylor menar att risken är att en person som tar på sig för mycket ansvar för ett stort julbord blir ordentligt tröttkörd. Han förespråkar i stället knytkalas.
– Ja, det är alltid värdfamiljen som kollapsar klockan tio och behöver en veckas semester efteråt, säger Tareq Taylor till Nöjeslivet och skrattar.
Det är med andra ord viktigt att spara lite på krafterna och inte helt ta ut sig alldeles fullständigt med julförberedelsern, något som verkligen kan vara värt att tänka på nu när det närmar sig!