Perfekt: Så odlar du egen ingefära

Ingefära är inte bara gott, det kan också förbättra hälsan avsevärt. Bland annat kan ingefära enligt studier stärka immunförsvaret och minska risken för infektioner. Det är med andra ord alltid en god idé att ha ingefära hemma.

De flesta köper det i affären, men det går faktiskt utmärkt att odla egen hemma. Läs mer här nedanför om hur enkelt det är!

Här kan du hitta fler odlingsknep!

Ingefära är inte det dyraste att köpa i affären. Men visst är det smidigt och härligt att kunna odla det själv hemma?

Krävs inga gröna fingrar

Man kan dessutom skryta lite inför sina vänner, då det är ganska ovanligt att odla sin egen ingefära.

Att odla själv är dessutom inget som kräver jättegröna fingrar, allt man behöver är en bit ekologisk ingefära från mataffären.

Ett tips är enligt tidningen Land att leta efter ingefärsrötter med små gröna utväxter – det är roten man ska plantera och ju bättre rötter, desto större chanser att lyckas.

Så odlar du egen ingefära

  1. När du har ingefäran i handen, ska du ta fram en stor och bred kruka. Anledningen till detta är att ingefärans rötter växer horisontellt, så den behöver gott om plats för att växa och frodas.
  2. Lägg sedan ingefärsroten i blöt över natten. Vattnet ska gärna vara ljummet.
  3. Nu ska ingefäran planteras. Fyll din breda kruka med jord och lägg ingefärsroten med skotten uppåt. Täck med 3-5 cm jord.
  4. Nu är det bara att ha tålamod och vänta. Vattna ordentligt, ingefäran ska hållas fuktig men inte blöt. Du ska placera krukan varmt – den ska stå i solljus under vinterhalvåret, men i indirekt ljus under sommaren.
  5. Tänk på att ingefäran växer relativt långsamt, så det kan ta några månader innan du ser ordentligt resultat.
  6. När du sedan vill ha en bit ingefära, är det bara att skära av den biten – och låta resten växa vidare. När du väl har kommit igång, har du ett förråd med ingefära hur länge som helst om du bara vårdar den rätt!

Här kan du hitta fler odlingsknep!