Att odla basilika hemma behöver inte vara svårt och det ger dessutom ett bra förråd av den underbara kryddan.
Läs mer här nedanför om hur enkelt det är!
Basilika är bland de mest uppskattade smaksättarna i matlagning, världen över!
Så odlar man basilika
Den vi oftast hittar i affären heter Genovese och har stora, gröna blad.
Hur odlar man basilika hemma då? Det är faktiskt enklare än man tror.
Man kan så basilika tidigt, redan i mars, och förvara den i ett soligt fönster. Så 5-10 frön och vattna ordentligt.
Fröna gror efter fem till 20 dagar. Håll jorden lätt fuktig och när minst ett bladpar av basilikans karaktärsblad (de allra första bladen heter hjärtblad och ramlar av) har bildats är det dags att plantera om i en kruka med mer näringsrik jord.
Viktigt med värme
Kom ihåg att basilika älskar värme och bör ej vistas i lägre än 15 grader och hålla dem fuktiga hela tiden.
När det har blivit dags att skörda basilikan så är det viktigt att inte plocka bladen ett och ett, utan knipsa istället av bladen ovanför ett bladpar. Spara två par på plantan så kan den växa sig kraftig igen.
Det går dessutom utmärkt att frysa in färsk basilika!
Kände du till allt detta?
Tryck nu på DELA-knappen!