Ställ aldrig mjölk i kylskåpsdörren – därför gör många svenskar vanliga missen

När man kommer hem från mataffären kan man göra på två sätt med matvarorna.

Man kan slänga in allt där det finns plats eller så har man en liten plan för vad som ska stå var.

Många tänker nog att det inte spelar så stor roll, det det är ju kallt överallt i kylen. Men riktigt så är det faktiskt inte – läs mer om det här nedanför!

Det är nämligen så, att matvarornas hållbarhet ökar beroende på var i kylskåpet de placeras. Detta innebär att vi, genom att tänka till lite extra, kan minska matsvinnet – och vara mer skonsamma mot miljön.

Vanliga misstag

Men det finns många vanliga misstag.

Någonting som man brukar se i de allra flesta hem, är exempelvis att mjölken står i kylskåpsdörren. Det där facket passar ju till synes perfekt för mjölken!

Men i själva verket, är dörrfacket det sista stället du bör förvara mjölken i.

Detta beror på att temperaturen är som mest ojämn där, eftersom vi brukar öppna och stänga kylskåpsdörren flera gånger om dagen. I synnerhet när det gäller äldre kylskåp, kan temperaturerna ofta variera i dörrfacket.

Mjölk bör du istället placera längst ned i kylskåpet.

Juice, kaviar och vatten

Av samma anledning ska du inte heller ha ägg eller andra mjölkprodukter i kylskåpsdörren.

Här du bör du istället förvara livsmedel som inte är särskilt värmekänsliga, till exempel drycker som juice och vatten, kaviartuber eller fonder och smaktillsatser.

Bild: Newsner

Matlådor

Överbliven mat från tidigare luncher eller middagar placeras, tillsammans med andra känsliga livsmedel, på översta hyllan i kylskåpet.

Här är nämligen temperaturen som jämnast.

Utöver matrester kan detta vara mat som är redo att ätas utan tillagning eller örter och grönsaker.

Med andra ord är det lite märkligt att grönsakslådorna ofta är placerade längst ner i kylen. Om det går, bör du försöka att flytta upp dessa några hack.

Kött, fisk och mjölk

Som kallast är det allra längst ned i kylskåpet.

Här bör du därför inte ha dina grönsakslådor, utan matvaror som tål kyligare miljöer.

Detta kan vara kött, fisk, mjölkprodukter eller ägg.

Bild: Mostphotos

Fel temperatur i kylen

Enligt vissa rekommendationer är åtta grader en lämplig temperatur i kylskåpet.

Men om du sänker temperaturen till fyra grader, kan du faktiskt öka hållbarheten dubbelt så mycket på exempelvis mejeriprodukter.

Om du har varmare än fyra grader, så stortrivs också många bakterier som snabbt bryter ned matvarorna så att de blir dåliga.  

Här kan du minska matsvinnet väldigt mycket – exempelvis kan en gräddfil som ska hålla en vecka, istället att hålla i två veckor om du har fyra grader i kylen.  

Placera inte detta i kylen

Några livsmedel som du ska undvika att ha i kylskåpet är bröd, torkade kryddor, vitlök, avokado, gurka, tomater, bananer, pasta, ris och oöppnade konserver.

Även oöppnad sylt, ketchup, senap och soya kan ofta stå rumstempererat.  

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!