Tänk om med ditt kaffebryggande: Enkla knepet gör varje kopp himmelskt god

En rykande kopp kaffe ger en bra start på dagen, det är vi många som tycker.

Men det finns några småhemliga knep som gör kaffet ännu godare,

Att slå på en kanna kaffe är för många en klassisk rutin i vardagen.

Det är inte heller en svår konst i sig. Men vill man få kaffet så där ljuvligt gott, då finns det faktiskt några enkla tips att ta till.

Mycket som påverkar

För det är inte bara valet av kaffe, och vilken kaffebryggare du har, som påverkar resultatet.

Ett tips som resulterar i ett riktigt smakrikt kaffe är genom att tillsätta någon form av krydda.  Det kan exempelvis vara malen kardemumma, kanel eller kakao. Något som även Aftonbladet har skrivit om.

Det enda du behöver göra är att lägga smaksättningen i kaffefiltret innan du börjar brygga. För sex koppar kaffe använder du, utöver sex kaffemått med malet kaffe, 1 msk kanel eller kakao. För malen kardemumma gäller en halv matsked.

Viktigt med vattnet

Även vattnet, och temperaturen på detta, spelar faktiskt roll för hur gott kaffet blir. Det menar produktspecialisten och Lavazza-utbildaren Fatima Wedberg.

– Det ska vara friskt och kallt vatten. Det gör att vattnet värms upp med hjälp av bryggaren och inte från start. Om vattnet är varmt från början riskeras det att bli för varmt, det blir betydligt bättre om bryggaren får göra jobbet i sin takt, säger Fatima Wedberg till Ica.

Ett annat tips som Ica skriver om gäller kaffefiltret. Om du har ett torrt kaffefilter så finns risken att vatten rinner igenom utan att nudda kaffet, vilket leder till att det blir blaskigt. Därför kan du prova att förfukta filtret lite innan.

– Blöt filtret innan, lägg det i behållaren och spola under kranen. Det fixerar filtret och suger inte heller upp vatten som är doserat för mängden kaffe, säger Fatima Wedberg.

Förvara kaffet rätt

Sist men inte minst är det förstås av stor vikt hur du förvarar ditt kaffe.

För att bevara aromerna och få det så smakrikt som möjligt bör kaffet ligga kvar i sin originalförpackning, och sedan i en burk som förvaras mörkt och svalt.

Kände du till de här knepen?

Exit mobile version