Att laga mat klarar de flesta av, men faktum är att det finns många små tips och tricks man kan ta till för att både göra matlagningen enklare och för att få maten att smaka mycket bättre. I den nystartade podden Efter rätten, som drivs av Evelina Collin Reuterfors på Matbibeln, berättar stjärnkocken Tom Sjöstedt om ett misstag i köket som många svenskar gör.
Tom Sjöstedt är stjärnkocken som driver Lilla Ego i Stockholm, en av Sveriges bästa restauranger som sedan starten 2013 hyllats unisont av såväl matkritiker som gäster. Men för de flesta svenskar är han kanske trots allt mest känd för sitt arbete som jurymedlem i Sveriges mästerkock.
Podden Efter rätten
Tom Sjöstedt var dessutom den absolut första gästen i den helt nystartade podden Efter rätten, som programleds av Evelina Collin Reuterfors på Matbibeln. Tillsammans med den tidigare deltagaren i Sveriges mästerkock, Josefine Freij, intervjuar de Tom om Sveriges mästerkock och vad som pågår bakom kulisserna på inspelningen, men Tom passar även på att berätta om ett misstag i köket som många svenskar gör sig skyldiga till.
Svenskarnas vanliga misstag i köket
Tom förklarar vad han saknade hos många deltagare i början av förra säsongen, där Josefine Freij deltog.
– Du hittade ju örtförrådet till slut. Alla är livrädda för örtskåpet som finns i skafferiet med alla underbara örter men det är ingen som använder det. Varenda ört och blad som ligger där ska ha en tanke och mening där. Man tröttnar på folk som lägger på timjankvistar när det finns 30 andra örter att välja på, det är bara ett tips rent allmänt, säger Tom Sjöstedt i Efter rätten och avslöjar även vad han använder sig av mest:
Den ört jag använder mest är smörgåskrasse. Hemma är det mest timjan när man steker. Basilika också, älskar basilika.
Här kan du lyssna på det första avsnittet av Efter rätten!