Ägg har varit en stapelvara i människors hushåll sedan urminnes tider. Redan för 4 000 år sedan började människan ha höns på gården. Det finns många olika anledningar till att ha det hemma, till exempel är de otroligt mångsidiga. Man kan koka dem, steka dem, pochera dem eller göra omelett – bara fantasin sätter gränser.
Det verkar råda delade meningar om hur de ska förvaras på bästa sätt. Men svaret är ganska enkelt: De ska vändas upp och ned – med spetsen nedåt. Varför? Det kan du läsa mer om här nedanför.
Ett klassiskt sätt att ta reda på om ägget är färskt är att placera det i ett glas vatten. Är det färskt så sjunker det medan gamla står rakt upp. En annan beprövad metod är att knäcka ägget och lukta på det. Men frågan om hur det ska förvaras är inte lika välkänd.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!
Ägg upp och ned
Enligt rådande EU-regler är bäst-före-datumet för ägg 28 dagar efter värpdagen medan hårdkokta ägg som förvaras i kylskåp har en varaktighet på 5-7 dagar.
Men sanningen är att de kan hålla betydligt längre. Genom att vända på äggen i kartongen, med spetsen nedåt, håller de sig färska i minst två månader – om du förvarar det i kylskåpet, skriver branschorganisationen Svenska Ägg på sin hemsida. Det är alltså fullt möjligt att äta ägg långt efter att de blivit ”gamla” enligt kartongens bäst-före-datum.
Ha dem i kartongen
Ägg trivs bäst i en kartong i kylskåpet. Detta eftersom skalet är poröst, vilket innebär att det kan suga åt sig smak, lukt och bakterier om det förvaras i rumstemperatur. Det är därför viktigt att förvara starkt luktande livsmedel med lock om du har ägg i kylskåpet. Jag hade inte en aning om att det låg till så här!
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!