Det kan låta konstigt att man ska ställa sin syltburk upp och ned.
Men när jag hörde förklaringen bakom det här knepet, kunde jag inte låta bli att dela det med er.
Detta är ju helt genialt!
Att göra hemmagjord sylt är alltid vara en trevlig syssla.
Olika bär
Det är ett smart sätt att ta tillvara på sommarens skörd av hallon, blåbär, björnbär eller varför inte hjortron – och på köpet får man en underbart god sylt med massor av smak.
Om sylten förvaras rätt i sin syltburk, kan den enligt Ica sedan hålla i 1-2 år. Men då ska allting gå rätt – för om det förrädiska möglet plötsligt dyker upp, är det bara att slänga sylten direkt.
Och just att slippa mögel i sylten, kan vara ett elände.
Syltburken upp och ned
Som tur är, finns det dock ett smart husmorsknep för att lyckas. Och det handlar varken om konserveringsmedel eller paraffinering.
Faktum är att det finns en betydligt simplare metod än så – och den handlar endast om att man vänder sin syltburk upp och ned vid precis rätt tillfälle. Något som även Land har skrivit om.
Genom att göra det, dödas alla bakterier och man kan rädda sylten från mögelangrepp. Förhoppningsvis, så att den håller så pass länge att man verkligen får chans att njuta av sylten!
Så slipper du mögel
1. Det första du ska göra är att sterilisera burkarna på 100 grader i ugnen i 30 minuter.
2. Under tiden kan du koka sylten och skumma noga.
3. Nu är det dags att hälla över sylten i burkarna. Skruva på lock i metall och vänd din syltburk upp och ned. När den varma sylten får kontakt med burken och locket, dör nämligen alla bakterier så att sylten håller längre.
4. Låt stå ända tills sylten svalnat, vänd sedan åt rätt håll – och nu är det bara att njuta av din goda hemmagjorda sylt!
Det här är ju briljant!
Tryck nu på DELA-knappen!