Varningen: Därför ska du aldrig någonsin äta överblivet ris – här är anledningen

Ris är en av våra mest älskade basvaror. Det smakar gott, är enkelt att laga och är samtidigt väldigt mångsidigt.

Men det finns vissa saker att tänka på när det kommer till vårt älskade ris.

Till exempel är det viktigt att förvara riset på rätt sätt, annars kan man bli sjuk av det.

Här nedanför kommer förklaringen.

Färdigkokat ris

Efter att man kokat upp riset gäller det att hantera riset på rätt sätt.

Ett vanligt misstag är att lämna överblivet ris i rumstemperatur, något man bör undvika.

Detta beror på att ris innehåller en bakterie, bacillus cereus, som kan överleva kokning. Och om det färdigkokta riset sedan står för länge i rumstemperatur så kan denna bakterie växa, fördubblas – och leda till matförgiftning.

Detta kan i sin tur ge ordentliga problem i form av illamående, diarré och kräkningar.

Bild: Shutterstock

Kyl ned riset

Vad som dessutom är bra att veta, är att denna bakterie är värmetålig. Så om du väl har låtit överblivet ris stå för länge i rumstemperatur, kommer bakterien alltså inte förstöras vid uppvärmning på nytt.

För att inte riskera en ordentlig magsjuka, är det med andra ord viktigt att snabbt kyla ner färdigkokt ris som du inte tänkt äta direkt.

Enligt Släng inte maten bör stora mängder ris kylas inom två timmar – antingen i vattenbad, eller om det är kallt ute, utomhus.

Förvara sedan riset i en lufttät förpackning i kylskåpet, eller i en frystålig förpackning i frysen.

Kände du till det här?

Tryck nu på DELA-knappen!

 

Läs mer om...