Många av oss använder vattenkokare för att göra te eller snabbt hetta upp vatten dagligen. När vi har hällt upp vätskan i vår tekopp är det inte ovanligt att låta det som blir över ligga kvar.
Men faktum är att du alltid bör hälla ut vattnet ur vattenkokaren. Varför? Det får du veta om du läser mer här nedanför, häng med!
I det moderna köket finns det mängder av olika prylar och redskap som hjälper oss att effektivisera och förenkla matlagningen. Allt från mixern till airfryern används flitigt. En av de mest använda redskapen är såklart vattenkokare.
Vattenkokare
Med hjälp av den kan vi snabbt hetta upp vatten till te, kaffe eller matlagning. Den finns i nästan alla svenska hushåll och används i många länder runtom i världen. Men något som en del inte känner till är att det kan få konsekvenser att låta vattnet ligga kvar i behållaren efter att den använts.
Eftersom det är ett verktyg som endast hanterar vatten, är det nog inte helt ovanligt att tänka att den inte blir smutsig. Svenskt vatten i sig är ju trots allt rent. Men faktum är att man alltid bör tömma vattenkokaren efter användning.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!
Låt aldrig vattnet vara kvar
Att förvara vätska i apparaten kan orsaka kalkavlagringar och bakterietillväxt, vilket kan påverka både smaken och din hälsa. Kalkavlagringarna kan fungera som en grogrund för bakterier, särskilt om vattnet får stå stilla under en längre tid, enligt Water Filter Market. Att alltid hälla ut vattnet ökar också hållbarheten på din vattenkokare.
Det räcker inte heller att rengöra vattenkokaren med endast vatten; Kent Health Care rekommenderar istället att rengöra den med lite ättika.
”Dra ur apparaten och låt den svalna innan du påbörjar rengöringsprocessen. Fyll hälften av vattenkokaren med varmt vatten, tillsätt lite ättika och låt det stå i vattenkokaren i 20 minuter. Ta bort vattnet och använd en trasa för att skrubba apparaten, särskilt om vattenkokaren har kalkavlagringar. Avsluta med att torka av vattenkokaren med en mjuk trasa för att rengöra den,” skriver de på sin hemsida.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!