Bränd stekpanna? Så räddar du den – med husmorsknepet

En bränd stekpanna som rakt av vägrar bli ren kan få vem som helst att slita sitt hår. Men efter att ha sett det här geniala knepet kan man sitta ned i båten, stekpannan blir nämligen skinande ren, häng med!

Det är aldrig kul när maten bränner fast i botten på stekpannan. Men tyvärr är det lätt hänt. Kanske har man råkat steka maten på lite för hög värme, eller så har man bara tittat bort för ett ögonblick och kommit tillbaka till en minst sagt bister syn.

Diska i all evighet

Ännu värre är det efteråt, när man ska försöka få ordning på röran. Hur mycket man än försöker diska och rengöra, så vägrar stekpannan många gånger bli helt ren. Att ta i och gnugga för kung och fosterland är ingen klockren idé. Inte heller att skrapa med vassa föremål, som kan förstöra stekpannan.

Men givetvis ska du inte behöva slänga en bränd stekpanna varje gång olyckan är framme. Det finns nämligen ett lika enkelt som effektivt husmorsknep – som får din stekpanna att se som ny ut igen!

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!

Rengöra med bikarbonat

Som så många gånger, är det bikarbonat som är räddaren i nöden. Detta ämne, som enbart består av natriumvätekarbonat, har förutom som jäsmedel till bakning också blivit mycket populärt att städa med. Det är skonsamt, innehåller inga frätande ämnen, är ogiftigt och ofarligt att använda hemma.

Dessutom är bikarbonat mycket effektivt för att bli kvitt allt från dålig lukt till att städa badrum eller rensa avlopp. Detta beror på att bikarbonat är ett basiskt ämne som är bra på att binda fukt, ta bort lukt och agera som fettlösare.

Eller som i det här fallet, för att på nolltid få en bränd stekpanna att förvandlas till sitt forna jag. Vilken även Leva & Bo har skrivit om. Bläddra vidare här nedan för att se hur du går tillväga. Allt du behöver är bikarbonat, lite vatten och en disksvamp!

Rengöra bränd stekpanna

  1. Fyll stekpannan med hett vatten och lite bikarbonat. Placera på en varm spisplatta.
  2. Låt sjuda i cirka 15 minuter, eller längre om det har bränt fast ordentligt.
  3. Ta sedan en spatel och lossa försiktigt bort de fastbrända delarna. Om du har en teflonstekpanna ska du tänka på att använda trä eller plast.
  4. Töm ut vattnet, skölj av din stekpanna och skrubba med en disksvamp. Om den fastbrända maten fortfarande sitter envist kvar kan du strö över lite mer bikarbonat och skrubba igen.
  5. Klart!

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!