Savannah om Tea Malmegårds fuskanklagelse i ”Sveriges mästerkock”

Savannah Sylvander fick lämna ”Sveriges mästerkock” efter pumpakaksfiaskot.
Efter Tea Malmegårds antydan om fusk slår 19-åringen nu tillbaka.
– Jag tycker absolut att den borde tagit mig vidare, säger Savannah i podden ”Efter Rätten”.

Lyssna på den nya succépodden ”Efter Rätten” här:

Det blev tittarfavoriten Savannah Sylvander som fick lämna ”Sveriges mästerkock” i onsdagens avsnitt. 19-åringen hamnade därmed topp åtta i TV4:s amatörkocktävling 2025.

Nu gästar Savannah Matbibelns podcasten ”Efter Rätten” för att berätta om allt som tittarna inte fick se. Podden leds av ”Mästerkock”-profilerna Josefine Freij och Evelina C. Reuterfors och är en intervjuserie som ger en unik inblick i vad som sker bakom kulisserna på TV4:s populära amatörkocktävling.

I programmet hamnade Savannah Sylvander i elimineringen efter att ha misslyckats med lagtävlingen tillsammans med Viktor Mylläri. I slutkvalet fick de fyra deltagarna i uppgift att laga en efterrätt med hjälp av grönsaker.

Savannah Sylvander om uttåget i Sveriges mästerkock

I programmet sågade Savannah sin egen rätt när hon inte tyckte den såg aptitlig ut. Juryn – för dagen förstärkt av Tea Malmegård utöver ordinarie ledamöterna Tina Nordström, Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki – bjöds på pumpakaka med friterade palsternackor, mascarponekräm och rödbeta av Savannah. Medan hon tillagade rätten avslöjade 19-åringen för såväl juryn som tittarna att hon är utbildad inom konditori.

När Tea Malmegård ställde frågan om hon brukar baka hemmavid, svarade Savannah ärligt och uppriktigt.

– Jag är utbildad bagare.

Tea Malmegård svarade med att titta på Tom Sjöstedt – innan hon kom med en kraftig anklagelse mot deltagaren.

– Är det fusk eller? sade Malmergård i programmet.

”Bättre konditor än bagare”

I podcasten ”Efter Rätten” berättar Savannah att hon ångrar sig lite grann efter avslöjandet.

– Du är nu ett år in i kockutbildningen, utbildad bagare och konditor. Några har höjt lite på ögonbrynen. Vad tänker du kring det? säger Evelina C. Reuterfors i podden ”Efter Rätten”.

Savannah Sylvander menar att hon är bättre som konditor än bagare.

– Ja, alltså… Jag vet inte varför jag sa det faktiskt. Jag är nog bättre konditor än bagare, säger Savannah och fortsätter:

– Bageri är lite mer mjöl, bröd och bullar medan konditori är mer mejeriproduktioner, praliner, lite så. Jag tänkte att jag kan väl säga det. Men det gick ju inte bra…

Slår tillbaka mot juryn

Savannah misstänker att hennes ord om utbildningen slog tillbaka på henne direkt i form av juryns bedömning.

– Det kändes lite som att du kom på dig själv, ”ojdå”. Du fick en ganska stark reaktion av Tea också. Kände du att de hade det med sig i sin bedömning sen också?, säger Josefine. 

– Ja, nu när jag ser tillbaka var det väl kanske inte så jättebra, säger Savannah Sylvander i podden.

Samtidigt slår hon tillbaka mot juryn – och menar att hon borde gått vidare:

– Men jag tycker absolut att den borde tagit mig vidare, säger Savannah.

Nu siktar hon på en karriär som kock. Att hon varit yngst i gänget i ”Sveriges mästerkock” ända från starten har inte bekommit henne nämnvärt.

– När folk säger att jag är ung, ja det förstår jag, men jag har ju hållit på med mat så länge så det känns som jag är en 40-åring. Jag känner mig lite äldre i matlagningen än vad jag är.

Fotnot: Lyssna på hela avsnittet av podden ”Efter Rätten” här.