Skinka kvar efter jul? Här är Jamie Olivers smarta knep

Skinka kvar efter jul? Så här kan man göra med julskinkan som blev över. Jamie Olivers knep förändrar allt.

Mellandagar och julen är på väg att ta slut för den här gången. Då brukar också resterna efter julens alla festliga middagar torna upp sig i kylskåp över hela landet. Vad ska man göra om man har skinka kvar efter jul? Det är förstås ett privilegium att ha kylskåpet fyllt av rester. Samtidigt som de flesta vid det laget också är rätt trötta på just julmat. Vad kan man då göra? Jo, hitta på en annan rätt, där den traditionella julmaten passar in – och kanske inte längre blir så där ”julig” som den var innan. Detta har den brittiske stjärnkocken Jamie Oliver tagit fasta på.

Julskinka kvar efter jul

I ett Youtube-klipp  visar han hur en julkalkon eller -skinka som bäst kan tillvaratas efter att julen är slut. Det bästa enligt Jamie är att göra en macka av julresterna. Kombinerat med andra ingredienser blir detta både frasigt och gott! Detta är vad man behöver, enligt Jamie:

  1. Fyra skivor bröd, förslagsvis baguette. Placera i ugn på 130 grader i 10 minuter.
  2. Stek resterna av kalkonen eller om du har skinka kvar efter jul lite grann för att göra den extra krispig
  3. Gör egen sås: krossa ingefära, salt, en liten klyfta vitlök i en skål. Tillsätt sedan koriander och olivolja samt två-tre matskedar majonnäs.
  4. Häll sedan lite sweet chili-sås över köttet, och låt det karamellisera i stekpannan.
  5. Sallads- och rotsaksröra: Riv sedan lite gurka, morötter, kål. Tillsätt lite salt och sedan lite koriander och ingefära. Blanda grönsakerna och försök pressa ut vätskan. Tillsätt sedan lite sesamolja, soya och vinäger.
  6. Ta brödet ur ugnen och lägg förslagsvis pastej som grund på skivan.
  7. Lägg sedan köttet på mackan, majonnäsen och slutligen sallad- och rotsaksröran.

I videoklippet nedan kan man se när Jamie gör smörgåsen, fast med kalkon i stället för skinka. Perfekt när man har skinka kvar efter jul.