Ljuvlig citronpaj i drinkform – så gör du vårens godaste cocktail som blir gästernas nya favorit

Nu när vårvärmen börjar ta ett allt stadigare grepp om Sverige är längtan efter sommaren stor.

Då passar väl ingenting bättre än en riktigt god och fräsch drink med smak av citronpaj.

Citron är för många en storfavorit i köket.

Den syrliga citrusfrukten fungerar i både såser, grytor, som topping, med saft och skal, och i dryck såväl som efterrätter.

Ja, möjligheterna är många och en riktigt härlig efterrätt är citronpaj.

Och det är precis det som bartendern och drinkexperten David Kringlund ville försöka efterlikna med drinken ”Citronpaj Sour.”

Det är precis lika härligt som det låter.

En god drink med gin, fräsch citron och sött vaniljskum.

Citronpaj sour- du behöver:

Receptet är David Kringlunds

  • 5 cl Gin kryddad med citron
  • 3 cl Citronjuice
  • 2 cl Sockerlag

För vaniljskummet (0,5 L Sifon)

  • 300 g Kranvatten
  • 300 g Strösocker
  • 3 Äggvitor
  • 1 Vaniljstång

Så gör du:

Vaniljskum

  • Lös upp socker och vatten på spisen och tillsätt en vaniljstång. Skrapa gärna ut kärnorna från stången och lägg ned dem i sockerlagen.
  • Låt lagen svalna innan den silas upp i sifonen. Tillsätt äggvita och 1 gaspatron. Skaka om och låt vila i kylen ca 1 timme. 

Tips! Om du inte har en sifon så går det bra att vispa marängen för hand och lägga på toppen med en sked eller spritspåse.

Drinken:

  1. Använd ett kylt glas på fot utan is.
  2. Skaka gin, citron och socker kallt med is.
  3. Sila upp i glaset och toppa med skummet.
  4. Bränn eventuellt av för ökad doft, smak och show.

Här kan du se en video på hur du ska gå tillväga: