Ägg Benedict á la Filip Poon – så gör du lyxrätten

Ägg Benedict är en riktig klassiker som passar perfekt till både frukost, lunch och middag – även om den kanske förknippas mest med brunch. Nedan får du Filip Poons underbara recept på rätten som du enkelt slänger ihop på fem minuter!

När man vill lyxa till det lite under frukoststunden så är Ägg Benedict en perfekt rätt att slänga ihop. Men det kan kännas ganska omständigt, krångligt och framför allt tidskrävande att ställa sig och laga till det. Youtubern och matinfluencern Filip Poon har dock bevisat att det går fint att laga till en riktigt bra Ägg Benedict på under fem minuter. I en video på Youtube visar Filip Poon precis hur du ska gå tillväga för att så enkelt och smidigt som möjligt få till ett perfekt resultat.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Ägg Benedict á la Filip Poon

Du behöver följande ingredienser:

  • 2 st ägg
  • 2 st brödskivor
  • 4-6 skivor kallrökt lax eller skinka
  • 2 dl mixsallad
  • gräslök

Hollandaisesås:

  • 1 ägg
  • 1msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1msk citronjuice
  • 1 nypa cayenpeppar
  • 300g smält smör

Gör så här

  1. Hollandaise: Ha i ägg, vatten, salt, citronjuice, cayenpeppar i en skål eller blender.
  2. Mixa tills fluffig (ca 10sek). Mata sen i en tunn stråle med det smälta varma smöret tills en tjock sås bildats. ställ undan alt. häll upp hollandaisen i en termos så håller den värmen längre.
  3. Rosta brödet.
  4. Knäck ”ett ägg i taget” i en skål. Koka upp vatten i en katrull, sänk värmen och ställ den på medellåg värme.
  5. Vispa en virvel med en sked i det varma vattnet och häll försiktigt ner ägget. låt vara i minst 3,5 min. beroende på storlek på ägget så kan tiden variera men jag brukar räkna med ungefär 3-4min.
  6. Ta upp med hålslev och montera Ägg Benedict-mackan. Rostat bröd, sallad, kallrökt lax, pocherat ägg, hollandaise och toppa med gräslök.

Vill man göra det enkelt för sig så kan man alltid ta och kika på klippet här nedanför, där Filip själv visar hur han gör.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!