Äppelsmulpaj är en sådan efterrätt som verkligen alla – alla – tycker om. Det spelar ingen roll om man är ung, gammal, vegetarian, köttätare, eller vad som helst. Alla älskar en bra äppelpaj.
Här nedanför bjuder ingen mindre än Jamie Oliver på ett alldeles underbart recept på en paj som garanterat får dina middagsgäster att tigga om en portion till, häng med!
Den brittiska stjärnkocken Jamie Oliver, 48, älskar paj. Det är ingen hemlighet. Nu under juletider så gör han gärna en variant med äpplen och päron, med juliga kryddor och med zest och saft från en clementin.
– Ni vet alla att jag älskar smulpaj. Den här är snabb, den är enkel, den är full av juliga knep. Det första knepet är att använda den här burken med transbärssås. Det bidrar med fruktighet, smaken av jul och sockret, säger han i videoklippet på sin egen Youtube-kanal.
Äppelsmulpaj recept
Sedan fortsätter han att berätta om ingredienserna du behöver för att tillaga den här underbara desserten.
– Sen ska vi ha ett och ett halvt kilo äpplen och päron. Ta inte matlagningsäpplena som kräver mer socker, ta de som man äter. Mixa gärna olika sorter, så man får olika färger och olika smaker. De tillagas lite olika, men om du blandar dem så smakar det underbart, säger han.
Hacka upp frukten och häll ner 100 gram av tranbärssåsen. För att göra efterrätten än mer julig så kan man ta zesten från en clementin och även saften från samma frukt.
Jamie Oliver rekommenderar den som vill att ha i lite nymald muskotnöt eller kanel i pannan. Själv tar han ett stänk sherry. Sen blandar man, sätter på ett lock och låter det puttra smått i tio minuter.
Gör så här
Själva degen till sin äppelsmulpaj gör han på följande sätt: blanda 50 gram rumstempererat smör, 100 gram vetemjöl, 50 gram med mandelspån, två matskedar strösocker och (om man vill) en-två mince pies. Det är brittiska småpajer som innehåller torkad frukt och olika kryddor. De kan vara svåra att få tag på i Sverige, så det gör inget om man hoppar detta. Smula sedan ihop allting.
– Sedan tar du en stor form eller två mindre. Jag gillar att göra en paj till nu och spara en i frysen eller i kylen. Det är rätt schysst att ha en hemma som man kan ta fram och värma på en annan dag. Det är en framtida gåva till dig själv, säger han.
Häll upp fruktfyllningen i formen/formerna och häll sedan över smuldegen, gärna mycket i mitten. Det smälter till bäst då. När det väl är dags att äta sin paj ska man först köra in den på 180 grader i 30 minuter i ugnen.
– Jag serverar den med vaniljsås, och kanske glass också, säger Jamie i klippet som du kan se här nedanför där han också visar hur pajen görs.
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!