Brownies med Rocky road-topping av Camilla Hamid

Brownies + Rocky road = julmagi! Camilla Hamid bakar detta härliga vintergodis som till och med får Tomten att vilka lämna Nordpolen ett par veckor för tidigt. Receptet hittar du längre ner. Kolla gärna på klippet också så får du veta exakt hur du ska gå till väga för att slänga ihop julens godaste godis.

Rocky road är mitt favoritgodis på julen. Det är mixen av den söta chokladsmaken, segheten i marshmallowsen eller tomteskummen och så det knapriga och salta i nötterna. En annan som gillar denna fantastiska skapelse är bakinfluencern Camilla Hamid. På sin Youtube-kanal delar hon med sig av ett underbart recept på brownies med Rocky road-topping. Det kan inte bara vara hos mig som det börjar vattnas i munnen?

– Tänk er en fudgy brownie med len mjölkchokladglasyr och Rocky road-topping, och då syftar jag på krispiga jordnötter, sega marshmallows och livets godaste Dumle, säger hon själv i Youtube-klippet som finns på hennes kanal.

Blanda alla ingredienser

Hon börjar med brownies. Smälter ner choklad i en kastrull tillsammans med smör. Det ska vara låg temperatur. Sedan vispar hon ägg och strösocker pösigt. När chokladblandningen har svalnat vänder hon ned den i bunken med ägg och socker och blandar med en slev. I ett senare skede siktar hon ned vetemjöl, kakao, vaniljsocker, espressopulver och lite salt. Den färdiga smeten smetas ut i en långpanna med bakplåtspapper. Den skjutsas in i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.

Under tiden hinner Camilla lösa glasyren, som bara innehåller tre ingredienser. En god, grovhackad mjölkchoklad, smör och grädde. Hon värmer grädden i en kastrull till den precis börjar koka, då häller hon den över den hackade chokladen och smöret så att allt smälter. Sedan vispar hon den slät. När kakan är färdiggräddad och glasyren är på hackar Camilla Hamid alla toppingtillbehör grovt: Dumle-kolor och jordnötter. Sedan lägger hon på toppingen, och sina små marshmallows, på browniesarna.

Brownies ingredienser

Glasyr:
2 dl vispgrädde
400 g Karl Fazer Mjölkchoklad
25 g smör

Fudge brownies:
350 g smör
200 g Ögon Premium 70% mörk Bakchoklad
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl Fazer Ögon Cacao

Rocky road-topping:
Fazer Dumle
Salta jordnötter
Mini marshmallows

Gör så här

  1. Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
  2. Finhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  4. Under tiden kan du göra smeten. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  5. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  6. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  9. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med grovhackade jordnötter, minimarshmallows & dumle.
  10. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.

Här nedanför kan du själv se ett klipp på hur Camilla gör.

 

Läs mer om...