Även om påsken som högtid från början firas för att hedra Jesus så handlar den i Sverige idag mest om mattraditioner och extra tid med nära och kära.
Sill, Janssons frestelse, gravad lax och ägghalvor är självklara inslag på mångas matbord under helgen, och dessa sköljs ofta ner med påskmust.
Men alla högtider kräver en god drink, och påsken har aldrig riktigt fått en egen sådan. Tills nu.
Den här härligt gula påskdrinken är inte bara fin att titta på. Den leker också med smakerna då den innehåller en minst sagt oväntad ingrediens från kryddhyllan.
Få saker andas så mycket fest och firande som mousserande vin, så att den här drinken är proseccobaserad kommer inte som en överraskning.
Om du frågar mig bör man alltid ha en flaska mousserande hemma.
Bubblig påskdrink
Du behöver (för 4 personer):
- 2 msk citron – pressad
- 2 dl clementin – pressad
- 2 msk lime – pressad
- 4 små droppar gul karamellfärg
- 0.7 msk vit sirap
- 20 cl prosecco (eller annan mousserande vin)
- 4 cl Likör43
- 4 kvistar rosmarin
Så gör du
- Ta fram glas (martiniglas är att föredra) och fyll dem dem iskuber så att de kyls ordentligt.
- Blanda citrussaft (saften från citronen, clementinen och limen) och vit sirap och rör tills sirapen lösts upp.
- Droppa ner gul karamellfärg i blandningen, och därefter Likör43. Rör om försiktigt.
- Ta ut isen från glasen och fördela citrussaften i varje glas.
- Lägg i en rosmarinkvist i varje glas och låt dessa dra där i några minuter.
- Fyll upp glasen med mousserande vin. Servera genast.
Svårare än så är det inte att göra denna soligt gula påskdrink, som smakar både syrligt och sött.
Så gott ju, den här måste man ju bara prova!
Tryck nu på DELA-knappen!