Klassisk kladdkaka i kombination salt kola.
Ja, det behövs nog inte sägas mer än så för att gästerna ska jubla.
Kladdkaka är en storfavorit hemma i de svenska hushållen och den klassiska efterrätten lämnar sällan någon besviken.
Det är en av våra mest populära bakverk till fikat med släkten, middagen med vännerna eller tv-stunden med familjen en fredagskväll.
Och det är kanske inte så konstig.
Camilla Hamids fantastiska recpt
En härligt kladdig kladdkaka som smälter i munnen är svårslaget och ofta gör vi det på samma sätt gång på gång.
Men tv-profilen och bakgudinnan Camilla Hamid har bjudit på ett recept som får det att vattnas i munnen bara man tänker på det.
På sin Youtubekanal har hon nämligen delat med sig av ett recept på kladdkakegrottor med salt kola.
”Sugen på kladdkaka? Då tycker jag att du ska prova dessa kladdkakegrottor med salt kola. Drömgoda och härligt kladdigt sega kladdkakor i portionsformat med en gömma av segmjuk kola med flingsalt,” skriver hon på kanalen.
Kladdkakegrottor med salt kola- ingredienser
Receptet ger ca 24 st och är från Camilla Hamids hemsida
- 200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
- 225 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl brunt farinsocker strö
- 1 msk vaniljsocker
- 4 stora ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g
- flingsalt att dekorera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
- Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
- Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
- Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.
Camillas tips:
- Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
- Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
Här kan du se exakt hur du ska gå tillväga: