Chicken tikka masala: Första tuggan kommer få dig att jubla

Vill man ha något nyttigt, värmande och jättesmarrigt så kan man alltid göra en god gryta. Chicken tikka masala är en av världens mest populära grytor, men hur får man egentligen till en riktigt god masala? Följ receptet här nedanför så är du garanterat i smak-himlen!

Chicken tikka masala är en indisk-inspirerad gryta som gjort succé världen över, däribland Sverige. Snudd på alla svenskar har någon gång satt tänderna i denna mustiga gryta, den är så gott som en svensk klassiker vid det här laget. En bra chicken tikka masala har rejält med smak utan att vara för stark och är mättande men samtidigt inte för mäktig. Kyckling är väldigt rikt på protein så det är en väldigt nyttig gryta för den som gillar det. Här nedanför kommer ett supersmarrigt recept som skickar både dig och dina gäster raka vägen till smakhimlen!

Chicken tikka masala recept

Det här behöver du till fyra portioner chicken tikka masala:

1 kg kycklingfiléer 
2 gul lök (stora) 
2 morötter 
3 klyftor vitlök
2 msk finhackad ingefära
1 påse tikka masala-kryddblandning
500 g passerade tomater
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
En nypa salt och peppar
Bladpersilja till garnering (valfritt)

Så här gör du

  1. Grovhacka gul lök. Skär kycklingen i stora tärningar och moroten i skivor. 
  2. Finhacka vitlök och ingefära. 
  3. Stek lök, morot, vitlök och ingefära i en skvätt rapsolja på medelhög värme tills löken mjuknat.
  4. Lägg ur grönsakerna på en tallrik. 
  5. I samma panna, fräs kycklingtärningarna i olja på hög temperatur tills de fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra.
  6. Häll på tikka masalakryddblandingen och stek fram smakerna en snabbis.
  7. Häll tillbaka grönsakerna och häll på passerade tomater. 
  8. Låt puttra under lock på medelhög värme i 10-15 minuter beroende på hur stora tärningar du skurit. 
  9. plocka ur kycklingen ur såsen och lägg på en tallrik. 
  10. Mixa såsen slät med en stavmixer eller i en blender. 
  11. Häll i creme fraichen och grädden och rör ihop såsen. 
  12. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i ett par minuter. 
  13. Toppa med bladpersilja och servera med ris och naanbröd.

Så enkelt, och så gott! Chicken tikka masala är dessutom perfekt att göra matlådor av. Här nedanför kan du se ett klipp på hur man lagar den.

@matbibeln

Busenkel tikka masala – så himla gott! RECEPT 1 kg kycklingfiléer  2 gul lök (stora)  2 morötter  3 klyftor vitlök 2 msk finhackad ingefära 1 påse tikka masalakryddblandning 500 g passerade tomater 2,5 dl creme fraiche 2,5 dl grädde En nypa salt och peppar Bladpersilja till garnering (valfritt) #indianfood #food #mat #recept #indiskmat #matlagning #kyckling #chicken #yummy #fastfood

♬ originalljud – Matbibeln

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!