Chicken tikka masala på Filip Poons vis: Perfekta matlådan

Nu när julledigheten är över har det blivit dags att återgå till vardagen. Den är kanske inte lika rolig som allt firande man får gå igenom i december men det är väldigt mycket lugnare och man får jobba in lite rutiner igen. Matlådor brukar vara en stor del av dessa rutiner men ibland kan det vara lite svårt att komma på vad man ska laga, ofta blir det samma sak. Men här nedanför kommer ett recept på chicken tikka masala från Filip Poon som får det att vattnas i munnen, häng med!

Chicken tikka masala är en väldigt populär rätt från Indien och består föga förvånande av kyckling, tomatsås, kryddor och serveras snudd på alltid med ris. Här nedanför bjuder stjärnkocken Filip Poon på sin underbara tolkning av rätten, spana in receptet!

Chicken tikka masala recept

Du behöver följande ingredienser för att laga 6-8 portioner av Filip Poons chicken tikka masala.

Rostad kyckling:
4 st stora kycklingbröst, grovt tärnade
3 msk rapsolja
3 st vitlöksklyftor, riven
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk chilipulver

Tikkasås:
1 st gul lök
1 chili, skivad
3 vitlöksklyftor, rivna eller hackade
1 paprika, hackad
1 msk riven/hackad ingefära
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater, à 400 g
3 dl vatten
1 msk salt
1 tsk strösocker
1 tsk svartpeppar
2 dl vispgrädde

Till servering:
Kokt ris
Koriander

Så gör du

Rostad kyckling
1. Tärna kycklingen i grova bitar, häll på kryddorna, vitlöken och salt.
2. Rosta i ugnen på 220°c i ca 15-20min. Låt vila.

Sås
1. Stek lök, chili, vitlök, paprika och ingefära i rapsolja i en kastrul på medelvärme i några minuter.
2. Rör ner tomatpuré och stek i cirka 1 minut.
3. Tillsätt kryddor, tomater, vatten, salt, socker och peppar och koka i minst 10 minuter på medelvärme.
4. Blanda i grädden, alt. mixa allt med stavmixer.
5. Låt koka på medelvärme i minst 5 minuter, helst något längre.
6. Servera chicken tikka masala med ris och färsk koriander.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Filip själv gör sin chicken tikka masala.

Helt underbart!