Drömlik cheesecake med smak av pepparkakor – blir garanterat nya favoriten på julbordet

En drömlik cheesecake med smak av pepparkaka lämnar knappast någon besviken.

Ja, den som vill tillaga julbordets mest uppskattade efterrätt i år har helt klart hittat rätt.

Nu närmar sig julen med stormsteg.

Julklappar införskaffas för fulla muggar, doften av glögg fyller hushåll runtom i vårt avlånga land och klassiska jullåtar spelas vart man än går.

Det är en uppskattad högtid av såväl stora som små och det finns mycket härligt att se fram emot.

En av de absolut bästa sakerna med julen är all god mat som tillagas, och för den som gillar sötsaker är utbudet stort.

Lussebullar, knäck, och pepparkakor är trots allt något som de allra flesta tycker väldigt mycket om.

För den som vill ta julmyset till en ny nivå passar den här fantastiska pepparkakscheesecaken perfekt.

Pepparkakscheesecake- recept:

Bottnen:

  • Ca 15 pepparkakor
  • 50g smält smör
  • 1 stor matsked nutella

Fyllning:

  • 5 pepparkakor
  • 200 g cream cheese
  • 3dl vispgrädde
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping:

  • Kolasås
  • Mjölkchoklad – förslagsvis med smak av pepparkaka
  • ca 5 pepparkakor

Gör så här:

  1. Krossa pepparkakorna till fyllningen i mindre bitar och ställ åt sidan.
  2. Krossa pepparkakorna till bottnen till ett fint smul. Blanda smält smör och nutella och mixa ihop till en slät deg. 
  3. Smöra en form med avtagbar kant och tryck ut degen längs bottnen och upp ett par centimeter på kanterna.
  4. Separera äggula och vita i två bunkar.  Vispa vitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att något åker ut. 
  5. Vispa ihop äggulorna, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. 
  6. Rör ner cream cheese i gula- och sockerblandingen. 
  7. Vispa grädden tills den är fluffig men fortfarande lös och rör ner den i smeten. 
  8. Rör försiktigt ner de vispade äggvitorna.
  9. Rör försiktigt ner de krossade pepparkaksbitarna i smeten.
  10. Häll smeten på bottnen i formen.
  11. Garnera med kolasås och smält choklad. Dra i ett sick sack-mönster för att skapa ett fint marmorerat mönster. Tryck ner några pepparkakor så de sticker upp lite här och var. 
  12. Ställ pepparkakscheesecaken i frysen i minst fyra timmar, gärna över natten. 
  13.  Ta ut ca 15 minuter innan den ska ätas.

Här kan du se exakt hur du ska gå tillväga: