Chokladbollar, alla älskar dem! De är alltid en succé på fikabordet, oavsett vem som ska fika. De är dessutom väldigt enkla att göra, det krävs ingen ugn eller liknande.
Exakt samma sak gäller den här magiska chokladbollstårtan. Den är egentligen som en enda stor chokladboll, med chokladbollssmet och en mjölkchokladglasyr som smälter i munnen – och kanske en av världens enklaste tårtor du kan göra.
Precis som med vanliga chokladbollar, smakar den dessutom himmelskt. Alla som gillar chokladbollar, borde helt enkelt testa detta!
Ingredienser
Till chokladbollssmeten:
• 200 g rumstempererat smör
• 2 dl strösocker
• 8 dl havregryn
• 1 dl kokt kaffe (kallt)
• 1 dl kakao
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 nypa flingsalt
Till mjölkchokladglasyren:
• 100 g mjölkchoklad
• ½ dl vispgrädde
Till garneringen:
• 1 dl pärlsocker
• 2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Ta fram en stor bunke. Blanda ner smör, strösocker, havregryn, kallt kaffe, kakao, vaniljsocker och flingsalt.
- Vispa med elvisp i några minuter, så att du får en kladdig men ändå fast chokladbollssmet.
- Ta undan cirka 3 matskedar smet och rulla till små mini-chokladbollar. Dessa ska senare användas som dekoration.
- Resten av smeten trycker du ut i en form med löstagbar kant, som du har klätt in med plastfolie. Ställ sedan in tårtan i kylen i cirka 30 minuter.
- Medan du väntar på att tårtan ska stelna kan du göra i ordning glasyren. Hetta upp vispgrädde i en kastrull på medelhög värme.
- Tillsätt sedan choklad och rör om tills den har smält. Låt glasyren svalna en liten stund.
- När tårtan är redo kan du ta bort formen och plasten. Rulla kanten av tårtan i pärlsocker.
- På toppen av tårtan breder du ut glasyren och därefter spritsar du ut vispad grädde runt hela tårtan. Avsluta med att sätta dina mini-chokladbollar ovanpå gräddfluffarna.
- Nu är tårtan klar – nu är det bara att äta och njuta av din himmelska chokladbollstårta!
Så enkelt och vilken succé!