
Få maträtter väcker sådana minnen som en tunnbrödsrulle. Vare sig man är från en storstad eller en liten by så känner alla igen smaken av en hederlig rulle. Det skållheta moset, som ju ibland kommer i pulverform, den underbara räksalladen och de smarriga korvarna. Vilka minnen! Men tunnbrödsrullen är inte bara en simpel vägkrogsrätt, det går att göra en riktigt god rulle även hemmavid och då göra den ordentligt bra med rätt ingredienser. Här nedan följer ett recept på stjärnkocken Erik Videgårds tunnbrödsrulle, häng med!
Erik Videgård är mest känd för att då och då dyka upp med matlagningstips i Nyhetsmorgon på TV4 men har genom åren drivit mängder av framgångsrika krogar och är en av våra främsta experter i Sverige när det kommer till matlagning och allt som omger matlagning. Här nedan bjuds vi på ett av hans underbara recept, nämligen Erik Videgårds tunnbrödsrulle.
Erik Videgårds tunnbrödsrulle
Erik Videgårds tunnbrödsrulle innehåller inga krusiduller.
– Trots att det är så lätt får du verkligen allt i ett. Det är kött, bröd, potatis och sallad, så du blir ordentligt mätt, säger Erik Videgård enligt Aftonbladet.
Bland annat är det viktigt att vika rullen på ett specifikt sätt i tre steg: lägg fyllningen på brödet, rulla en tajt rulle genom att först vika upp den nedre kanten. Rotera brödet 45 grader och rulla.
För att göra rullen behöver du följande ingredienser:
Potatismos
- Svartpeppar
- Gräslök, finskuren
- 100 g färskost, rumstempererad
- 2,5 dl mjölk
- 100 g smör
- Salt
- 4 vitlöksklyftor
- 1 kg mandelpotatisar
- 1 kg mjölig potatis
Räksallad
- Svartpeppar
- Salt
- Cayennepeppar
- 0,5 kruka dill, finhackad
- 1 salladslök, gröna delen i tunna skivor
- 1 msk citronjuice
- 100 g majonäs
- 15 g riven pepparrot
- 50 g grönt äpple, i små kuber
- 50 g fänkål, blancherad, i små kuber
- 50 g rotselleri, blancherad, i små kuber
- 150 g räkor färska, skalade, grovhackade
Korv och bröd
- 12 korvar, gärna lammkabanoss
- 6 st tunnbröd, mjukt – liten, stora
Tillbehör
- Sötstark senap
- Rostad lök
- Silverlök, rå tunt skivad
- Isbergssallad, finskuren
Gör så här
- Potatisen: Skala och skär potatisen i jämnstora kuber.
- Koka potatissorterna var för sig tills de precis blivit klara, låt vitlöksklyftorna koka med. Häll av vattnet och ”torrkoka” potatisen ytterligare någon minut tills den är helt torr. Ta upp och mosa vitlöksklyftorna.
- Lägg ihop potatisarna i en gryta och tillsätt vitlöken. Häll mjölk i en egen kastrull tillsammans med smöret, hetta upp tills smöret smält. Mosa potatisen med en stomp eller stor gaffel, tillsätt smör och mjölkblandningen lite i taget tills du fått rätt konsistens, smaka av med salt.
- Tillsätt färskosten och blanda väl, tillsätt ev. ytterligare salt. Rör ner gräslök och svartpeppar.
- Räksallad: Blanchera grönsakerna 1 minut. (Koka upp mycket vatten med salt, 1000g vatten, 10g salt) Sila av och svalna. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, cayenne och svartpeppar.
- Tunnbrödsrullen: Ta ett stort tunnbröd och lägg på dubbelt så mycket mos som räksallad. Korvarna på moset, räksalladen bredvid korvarna.
- Toppa med finskuren isbergssallad, rostad lök, rå tunt skivad silverlök och en god senap.
- Rulla en tajt rulle genom att först vika upp den nedre kanten, rotera brödet 45°, vik brödet över fyllningen och rulla över. Klart!
Här hittar du fler recept från Matbibeln!