Erika Jureskogs läskigt goda pumpasockerkaka – förvandlar resterna i köket till hårresande magi

Nu under allhelgonahelgen är det inte ovanligt att man har några pumpor över.

Erika Jureskog visar hur du på bästa sätt tar hand om pumporna från halloween – genom att laga en riktigt god kaka av dem.

Hennes magiska recept hittar du nedan.

Allhelgonahelgen är här och på sina håll firas Halloween ännu för fullt. Något som verkligen hör den här högtiden till är förstås pumpor.

Att skära ut pumporna till läskiga figurer är en tradition sedan långt tillbaka. Med ett ljus i dem ser de fantastiskt effektfulla ut.

Men det är inte helt enkelt att veta vad man ska göra med allt det innanmäte som man måste gröpa ur. Det känns alltid synd att behöva kasta bort det.

LÄS MER:

Här kommer därför ett perfekt tips på hur du bäst utnyttjar pumpans fulla potential!

Det läskigt goda receptet är signerat Erika Jureskog, tidigare deltagare i Sveriges mästerkock 2018 samt Hela Sverige bakar 2022. Om namnet känns extra bekant så är det för att hon dessutom är syster till stjärnkocken Johan Jureskog.

Receptet nedan är hämtat från hennes hemsida jureskog.se. Där hittar du mängder av hennes fantastiska recept!

Erika Jureskogs pumpasockerkaka

Ingredienser:

  • 185 gram råsocker (ca 2 dl)
  • 110 gram strösocker (ca 1,5 dl)
  • 1 dl rapsolja
  • 2 ägg
  • 215 gram pumpapuré
  • 1krm vaniljpulver

Torra ingredienser:

  • 190 gram mjöl (ca 3,5 dl)
  • 2,5 tsk nejlika
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 krm bakpulver

Till garnering:

  • 1/2 dl pumpafrön

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform med bakplåtspapper. Tips är att blöta bakplåtspappret och sedan kram ur vattnet. Då blir bakplåtspappret lättare att forma efter formen.
  2. Gör puré av pumpan. Lättast är att använda en stavmixer. I välsorterade affärer hittar du pumpapuré i ”All världens mat”-hyllan om du inte orkar göra puré själv.
  3. Vispa socker, rapsolja, ägg, pumpapurén och vaniljpulvret till en fluffig smet.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål.
  5. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget och rör försiktigt runt med en slickepott till en jämn smet.
  6. Fyll brödformen och grädda på 175 grader i cirka 60 minuter. Använd provsticka för att få bästa resultat. 
  7. Låt svalna i pannan i cirka 10 minuter ta sedan upp och låt svalna.

I spelaren nedan kan du ser exakt hur Erika Jureskog går tillväga när hon gör sin pumpasockerkaka:

Den här pumpasockerkakan bara måste du testa att göra! Det blir hur bra som helst!

Dela gärna den här artikeln med dina vänner så att de också får ta del av Erika Jureskogs fantastiska pumpasockerkaka!