Prinsesstårta, rulltårta och jordgubbstårta är tre av våra mest älskade och populära tårtor. Men ibland är det givetvis kul att komma till ett kalas och bli bjuden på något helt annat.
Som en krispig marängtårta med underbar fyllning. Det här receptet på ”farfars marängtårta” är ett måste att prova – och jag lovar, gästerna kommer inte bli besvikna!
Det här måste man ju bara prova!
Farfars marängtårta recept
Marängbotten
• 6 äggvitor
• 3 dl strösocker
Fyllning
• 4-5 äggulor
• 1 dl strösocker
• 1 msk vetemjöl
• 1 dl kaffegrädde
• 100 g smör
Garnering
• 1 påse mandelspån
• 5 dl vispgrädde
Så gör du
- Separera äggen. Lägg äggulorna åt sidan, de ska du använda senare. Äggvitorna häller du ner i en bunke innan du börjar vispa till ett hårt skum. Tillsätt socker, och fortsätt sedan vispa till ett hårt skum.
- Ta fram en ugnsplåt och klä in i bakplåtspapper. Häll över smeten så att det blir två stora cirklar. Detta är din marängbotten. Kör in i nedre delen av ugnen, 100 grader, i ca 1,5 timme.
- Under tiden kan du ta fram en kastrull. Blanda ner äggulor, socker, vetemjöl och kaffegrädde och sjud på svag värme på spisen tills krämen tjocknar, ca 3-5 minuter. Vispa hela tiden.
- Tillsätt lite av smöret åt gången och rör om tills det har smält. Låt svalna.
- När botten är klar breder du ut krämen och lite vispgrädde på din ena botten. Lägg den andra ovanpå, och bred sedan på resten av vispgrädden. Avsluta med att garnera med mandelspån, som du har rostat i en torr stekpanna.
Nu är det bara att njuta!