Filip Poon steker strömming – se nu hemliga tillbehöret som får magen att kurra

Musik och mat har den nästan magiska förmågan att väcka gamla barndomsminnen till liv.

Här nedanför tar stjärnkocken Filip Poon med oss på en riktig nostalgitripp när han lagar strömming och potatismos.

När husmanskost ska lagas hemma hos mig så är det alltid deras gamla handskrivna recept som jag följer, och oj så gott det blir. En klassiker jag inte kan leva utan är stekt strömming och potatismos.

Filip Poons stekta strömming

Kocken Filip Poon har ett alldeles ypperligt recept på strömming och den är aldeles ljuvlig med den syrliga pressgurkan till.

Du behöver:

Dillsmör:
0.5 kruka dill, hackad
250 g smör
1 tsk salt
3 msk kaviar
1 tsk vitpeppar
1 msk juice från pressgurkan
Zest från 1 citron

Pressgurka:
0.5 gurka, tunt skivad
Lag: 1 dl 12% ättika
1 dl socker
1 dl varm vatten
1 msk fänkålsfrön, rostade i stekpannan, ca 2min
0.5 kruka dill, hackad

Potatismos:
1 kg potatis, mjölig
200 g smör
2 dl mjölk
1 dl grädde
Salt

Brynt smör:
200 g smör

Tillbehör:
Citron

Bild: Youtube

Gör så här

Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.

Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ).

Sila av vattnet från potatisen, och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt med elvisp till ett perfekt mammamos! Smaka av med lite salt!

Blanda lagen till pressgurkan, ha i gurkan, ställ undan.

Blanda allt till Dillsmöret i en bunke till något fluffigt, lägg i spritspåse (om du har), annars använd två stycken skedar lite senare istället bara.

Strömming: Klipp bort ryggfenorna med sax. strö på ett bord eller på en tallrik ett tunt lager ströbröd. Lägg strömmingen (skinsidan neråt) på ströbrödet, fyll den med dillsmöret, placera sedan en annan strömming på den strömmingen, skinsidan uppåt, och strö på lite ströbröd på den med. tryck till försiktigt och uppreppa tills all strömming är panerad.

Stek sedan strömmingen i en stekpanna på medelhög värme med rapsolja, ca 3-4min, vänd strömmingen och gå i med en klick smör, stek ytterligare 3 min.

Bryn smöret på medelhög värme tills gyllene i en kastrull. Vispa emellanåt.

Servera och njut!

Här nedanför kan du själv se hur Filip gör.

Så smarrigt!

Tryck nu på DELA-knappen!

Exit mobile version