Kladdkakan är Sveriges mest älskade bakverk, den får både stora och små att dra på smilbanden och fungerar lika bra som vardagsfika som till fest.
Under 90-talet blev kladdkakan en storfavorit på kaféer runt om i landet och idag är den så populär att den faktiskt har en egen dag, precis som kanelbullen och semlan.
En klassisk kladdkaka är god som den är, men det som är bra med detta bakverk är att det går att variera i oändlighet. Bara genom att byta tillbehören har man en ny dessert.
Jag äter gärna min kladdkaka med lite vaniljglass och hallon. Men sedan jag snubblade över matkreatören Filip Poons recept på kladdkaka med fudge slukar jag den rakt av, ja precis som den är.
Älskar du också choklad? Då gäller det att ta en titt på Filip Poons kaka. Den är för god för att avstå.
Du behöver:
2.5dl socker
1msk vaniljsocker
2 ägg
1.5dl mjöl
0.5dl kakao
1msk kaffe
150g smör: smält
1 nypa salt
1msk ströbröd
Fudge/Glaze:
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50g mörk choklad
1msk kakao
35g smör
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°c Vispa Ägg, socker och vaniljsocker poröst. Ha i kakao, mjöl, salt och kaffe, vispa ihop, och ha sen i smöret. Vispa till en smet. I en rund form lägg bakplåtspapper i botten som på videon. Smöra, olja eller spraya med fett i formen. Strö över ett tunt lager med ströbrödet (mjöl eller kokos funkar med). Ha i smeten och grädda i mitten av ugnen i 18-20min… ( inte längre ) Ta ut och låt svalna något. (Ställ i frysen i någon timme)
Värm socker och grädde på medelvärme, ha i chokladen och rör tills den smält, ha sedan i kakao rör om tills det löst upp sig. Stäng av värmen och klicka i smöret. Rör konstant tills smöret smält. Häll sedan Glazen på kladdkakan och bre ut den så att hela kakan är täckt av det. För bästa resultat: låt stå i frysen i 1h. Ta ut och servera med bär och vaniljglass!
På Filip Poons Youtubekanal kan du se hur han lagar den smarriga kakan steg för steg.
Gillade du det här receptet? Då kanske även Markus Aujalays recept på kladdkaka faller dig i smaken.