Är det någon rätt som verkligen skriker perfekt vardagsmat så är det spagetti och köttfärssås. Vi har alla ätit det otaliga gånger och på mängder av olika vis, man kan ju variera receptet nästan hur mycket som helst efter eget tycke och smak. Här nedanför kommer ett utsökt och enkelt recept på Filip Poons köttfärssås, en rätt alla svenskar måste kunna. Resultatet är minst sagt smarrigt, häng med!
Köttfärssås är bland det svenskaste vi har men kommer ursprungligen från Italien och då närmare bestämt Bologna, varifrån namnet bolognese kommer. Rätten går som sagt att variera nästan hur man vill men man börjar alltid med köttfärs samt tomat i någon eller flera former. Filip Poons köttfärssås innehåller flera ingredienser som nog känns igen av många.
Filip Poons köttfärssås
För att laga Filip Poons köttfärssås behöver du följande ingredienser för fyra portioner:
Köttfärssås:
500 g nötfärs
1 stor gul lök, hackad
1 morot, tärnad
4-6 vitlöksklyftor, hackad
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk timjan
½ -1 st stjärnanis
1-2 lagerblad
4 msk kalvfond/oxfond
3-4 dl vatten
2 askar cocktailtomater, delade
1 tsk peppar
1 tsk socker
1 tsk sherryvinäger(rödvinsvinäger funkar med)
2 dl rödvin, om du vill
Topping:
Hackad persilja
Riven parmesan
Smör
Gör så här
- Stek färsen tills krispig och fått färg.
- Hacka alla grönsaker, gå i med gul lök, vitlök och morot i färsen tillsammans med oregano, timjan, stjärnanis, lagerblad, salt och peppar. Fräs 3-4min.
- Gå i med tomatpure, cocktailtomater och sockret, fräs någon minut. Nu är du på god väg att få till Filip Poons köttfärssås.
- Ha i kalvfond och vatten (och rödvin om du vill det)
- Låt koka ca 5-8min, på hög värme, sänk värmen till låg sätt på locket och småkoka i minst 20min. (Om det blir för torrt ha i en skvätt vatten.)
- När det puttrat klart så smaka av med sherryvinägern, salt och peppar om det behövs.
- Servera med pasta och persilja.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur man lagar Filip Poons köttfärssås.