Filip Poons magiska köttfärslimpa med läckra tillbehör – en tugga och jag är i husmanhimmelen

Köttfärslimpa är en riktig klassiker som nästan alla tycker om.

Nedan följer Filip Poons fenomenala recept på köttfärslimpa med läckra tillbehör.

Köttfärslimpa är enligt mig den mest underskattade maträtten som finns. Det är en solklar favorit att laga när man vill lyxa till det på en vardag. Eller varför inte bjuda på som finmiddag nu under hösten?

För mig är köttfärslimpa förknippat med hösten och vinterns kök. Tillsammans med rätt tillbehör så är det magiskt gott som middagsmat under mörka kvällar.

Filip Poon är matinspiratören som blev känd genom tv-programmet ”Sveriges mästerkock”. Nedan kan du se hans bästa recept på köttfärslimpa med fantastiska tillbehör. Receptet är hämtat från Filip Poons youtubekanal.

Filip Poons bästa köttfärslimpa

Ingredienser:

Köttfärslimpa:

  • 1kg nötfärs eller kalvfärs
  • 2 st stora gullökar (eller 3st små)
  • 4dl mjölk
  • 1.5dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 24g salt (ca 4tsk)
  • 1msk peppar

Pressgurka:

  • 1 gurka, tunt skivad
  • 0.5dl 12% ättika
  • 1dl socker
  • 1.5dl vatten

Gräddsås:

  • 1/4 av den steka gullöken
  • 50g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3dl kokande vatten
  • 2 msk kalvfond eller 1 oxbuljongtärning
  • 3dl grädde
  • 1.5 msk japansk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk av gurklagens salt

Så gör du:

Köttfärslimpa:

  1. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke. ställ åt sidan och låt svälla, minst 10min.
  2. Hacka gullöken fint, stek i en het stekpanna med rapsolja i ca 3-4min, tills lätt gyllene. häll i 3/4 av den stekta löken i nötfärsen.
  3. Häll i mjölkblandningen i nötfärsen och blanda omkring tills smeten är homogen, gärna i minst 1 minut.
  4. Spraya eller olja in en ugnsform och lägg i färsen, platta till ordentligt. Ställ in formen i ugnen på 85°c till en innertemperatur på 72-75°c eller i ca 3-4h ( det går att göra detta dagen innan, det går också bra att höja temperaturen om man vill att det ska gå snabbare, till antingen 120°c eller 150°c). Ta sen ut köttfärslimpan och låt den vila minst 10min innan du skär upp den!

Pressgurka:

  1. Blanda socker, ättika och vatten tills sockret löst upp sig. Ha i den skivade gurkan.

Gräddsås:

  1. Häll i 1/4 av löken du stekte till köttfärslimpan i en kastrull.
  2. Sätt på medelvärme och ha i smöret, låt det smälta och ha sedan i mjölet under vispning. Mata sen i vattnet och fonden, vispa konstant, gå i med grädden och sojan och vispa, låt sedan såsen koka/puttra på låg värme i minst 20min.
  3. Ha sedan i svartvinbärsgelé, och 2msk av gurklagen (vätskan som den picklade gurkan ligger i). Smaka av med salt. (Häll gärna i lite av köttjuicen från köttfärslimpan i såsen) känns den rinnig så red den med maizena och vattenmix.
  4. Servera köttfärslimpan med kokt potatis och persilja.

Källa: Filip Poon

Nedan kan du se exakt hur Filip går till väga när han lagar sin briljanta köttfärslimpa:

Jag bara måste testa att göra Filip Poons recept! Det verkar så mycket bättre än mitt vanliga recept!

Dela gärna den här artikeln på Facebook så att fler får ta del av Filip Poons fantastiska recept!