Oxfilé, pommes frites och bearnaisesås – få rätter skriker finmiddag på samma sätt.
Det är nästan syndigt lyxigt att få tugga i sig det möra köttet, den krispiga potatisen och den ljuva bearnaisesåsen.
Här nedanför kommer ett recept från Filip Poon som verkligen är superlyxigt och som gör en toksugen på att prova själv!
Oxfilé kallas den styckdetalj från nöt som sitter på insidan av ryggraden på djuret. Oxfilén är den enda muskeln som sitter på insidan av skelettet vilket gör den så otroligt mör.
Filip Poons oxfilé
Här nedan kommer ett underbart recept från Filip Poon på oxfilé med pommes frites och bearnaisesås.
För fyra portioner behöver du:
800g Oxfilé
2 msk smör
1 tsk torkad timjan
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
Salt och peppar
Bearnaisesås-reduktionen:
3 st dragonstjälkar
1 tsk torkad dragon
1-2st schalottenlökar, finhackad
1 dl rödvinsvinäger
3 vitpepparkorn
2 msk vatten
Bearnaisesås:
500 g Smör
2 ägg
2-3 msk av reduktionen
1 msk hackad dragon
1 msk hackad körvel
1 msk hackad persilja
10 droppar tabasco
0,5 tsk worchestersås
1 citronklyfta
Salt
Pommes frites:
1.5 kg mjölig potatis, ca 3-4 stora potatisar per portion.
Så här gör man
Oxfilé:
1. Sätt ugnen på 100°c.
2. Olja in och salta oxfilén, stek i rapsolja på hög värme i en stekpanna tills den får fin färg på alla sidor.
3. Gå i med smöret, timjan och vitlök, ös ca 30 sek.
4. Överför allting till en ugnsplåt och baka i ugn till en innertemp på 54°c ( medium rare ). Önskas Medium är 60-65°c målet.
5. Låt vila minst 15min.
Pommes frites:
1. Skala potatisen, dela den i ca 1cm stavar, lägg i bunke och skölj i vatten några gånger så att stärkelsen försvinner, fyll på nytt och låt ligga ca 10min.
2. Häll av och torka noga, fritera på 130°c i frityr eller rapsolja i exakt 8 min.
3. Ta upp och lägg på papper, vänta 10min och fritera igen på 180°c tills dom ser ut som pommes ska, ca 2-4min.
4. Salta.
Bearnaisesås
1. Koka reduktionen tills ca ⅓ av vätskan finns kvar. Sila av.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Knäck 2 ägg i en avlång behållare och gå i med salt, 3 msk av reduktionen, några droppar citron.
4. Mixa med stavmixer ca 15 sek.
5. Gå sedan i med smöret, ⅓ åt gången samtidigt som du mixar.
6. Smaka av med, salt, tabasco, worchestersås och örterna. Är såsen för rinnig så gå i med mer smält smör eller gå i med rapsolja till önskad konsistens.
Råkar den spricka så testa knäck ett nytt ägg i en ren behållare och mata i den spruckna smörvätskan där i en stråle samtidigt som du mixar med stavmixern.
Servera och NJUT!
Här kan du se ett klipp på hur Filip Poon gör.
Så lyxigt!
Tryck nu på DELA-knappen!