Filip Poons risotto är en given middagssuccé

Risotto är en sådan där rätt som de flesta nog uppfattar som lite lyxig, men i själva verket är det ju en ganska enkel historia att slänga ihop själv hemma. Det gäller bara att ha lite känsla under tiden man lagar den men om man är koncentrerad är det en rätt som de flesta klarar att göra utan problem. En annan stor fördel med risotto är att den går att variera på många olika vis efter tycke och smak samt att man kan äta nästan vilka tillbehör som helst till. Här nedanför bjuds vi på stjärnkocken Filip Poons risotto och den är lika god som den är enkel, häng med!

Risotto kommer, föga förvånande, från Italien och främst norra Italien där man kokar mellankornigt eller rundkornigt ris i buljong. Italien har många lokala varianter på risotto där den smaksätts med kött, fisk, skaldjur, svamp eller grönsaker. Här i Sverige har rätten en lite lyxig ställning men i Italien betraktas risotto som vardagsmat. Här kommer därför ett enkelt men ack så gott recept på Filip Poons risotto.

Filip Poons risotto

För att laga Filip Poons risotto behöver du följande ingredienser:

Grönsaksbuljong 5-6 liter:
2 gul lök
½ rotselleri
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
1 st stjälkselleri
¼ vitkålshuvud
10 st pepparkorn
4 st lagerblad
1 kruka perilja eller kvistar
5-6 l vatten
½ msk salt

Risotto 4 portioner:
1 schalotten, fintärnad
1 selleristjälk, finhackad
3 msk olivolja
2 dl vitt vin (eller 2 msk vitvinsvinäger utspätt med 2 dl vatten)
3.5 dl Risottoris, Arborio
Ca 8-10 dl valfri buljong
2 dl riven parmesan
50 g smör
Ev. 1 tsk champangevinäger/vitvinsvinäger
Topping: Skivad parmesan, svartpeppar, krasse

Där har du alla ingredienser till Filip Poons risotto.

Gör så här

Buljong:
1. Skölj alla grönsaker. Dela allting grovt. Lägg i en stor kastrull och ha allting.
2. Koka upp, låt koka 5 min, sänk sedan till låg och låt puttra med lock i minst 1-2 timmar men gärna längre.
3. Sila och förvara i glasburkar eller i flaskor. Det går även att frysa in buljongen.

Risotto:
1. Värm buljongen.
2. I en kastrull med olivolja, fräs schalottenlök och selleri i ca 3 min på medelvärme. 3. Gå i med riset och stek i ca 1-2 min. På med vinet och låt puttra i ca 2 min.
4. Mata risotton med den varma buljongen, rör om med jämna mellanrum.
5. Fortsätt sen mata risotton med ca 1,5 dl buljong var 3:e min. i ca 20 min. Rör om regelbundet.
6. När Risottoriset har ett litet tuggmotstånd kvar, ha då i riven parmesan och smör, rör om.
7. Om det behövs, mata risotton lite till. Risotton ska vara som lava, lite rinnig men fortfarande glansig och len i konsistens.
8. Smaka av med salt och eventuellt lite vinäger. Servera direkt.
Tips: stelnar risotton i kastrullen så gå i med lite mer buljong eller några msk vatten för att göra den rinnig igen. Grattis, nu har du gjort Filip Poons risotto!

Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör Filip Poons risotto.

Så underbart gott!