Säga vad man vill om att musik väcker minnen. Men är det någonting som väcker minnen hos mig så är det maten.
Ingenting kan göra mig så varm inombords som klassisk svensk husmanskost och det finns ingenting som går upp mot farmors kåldolmar och köttbullar, eller mormors rotmos och fläsk.
När husmanskost ska lagas hemma hos mig så är det alltid deras gamla handskrivna recept som jag följer, och oj så gott det blir.
En klassiker jag inte kan leva utan är stekt strömming och potatismos.
Kocken Filip Poon har ett alldeles ypperligt recept på strömming och den är aldeles ljuvlig med den syrliga pressgurkan till.
Han delar med sig av receptet på sin egen Youtubekanal.
Mums.
Du Behöver:
Dillsmör:
0.5 kruka dill, hackad
250g smör
1tsk salt
3msk kaviar
1tsk vitpeppar
1msk picklings juice från pressgurkan
zest från 1 citron
Pressgurka:
0.5 gurka, tunt skivad
Lag: 1dl 12% ättika
1dl socker
1dl varm vatten
1msk fänkålsfrön, rostade i stekpannan, ca 2min
0.5 kruka dill, hackad
Potatismos:
1kg potatis, mjölig
200g smör
2dl mjölk
1dl grädde
salt
Brynt smör:
200g smör
Tillbehör:
Citron
Så här gör du:
Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.
Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ).
Sila av vattnet från potatisen, och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt med elvisp till ett perfekt mammamos! Smaka av med lite salt!
Blanda lagen till pressgurkan, ha i gurkan, ställ undan.
Blanda allt till Dillsmöret i en bunke till något fluffigt, lägg i spritspåse (om du har), annars använd två stycken skedar lite senare istället bara.
Strömming: Klipp bort ryggfenorna med sax. strö på ett bord eller på en tallrik ett tunt lager ströbröd. Lägg strömmingen (skinsidan neråt) på ströbrödet, fyll den med dillsmöret, placera sedan en annan strömming på den strömmingen, skinsidan uppåt, och strö på lite ströbröd på den med. tryck till försiktigt och uppreppa tills all strömming är panerad.
Stek sedan strömmingen i en stekpanna på medelhög värme med rapsolja, ca 3-4min, vänd strömmingen och gå i med en klick smör, stek ytterligare 3 min.
Bryn smöret på medelhög värme tills gyllene i en kastrull. Vispa emellanåt.
Servera!