Fisksoppa på Mat-Tinas vis liknar inget du tidigare sett

Fisksoppa är en klassisk höstmiddag. Det är också en väldigt nyttig måltid samtidigt som den känns lyxig. Med andra ord behöver en fin helgmiddag inte innehålla mängder av onyttigheter.

Rätten här nedanför innehåller lite smördeg, men det får man gott unna sig. Receptet kommer från Tina Nordström och när man ser resultatet vill man inget hellre än att rusa ut till köket och börja laga mat, häng med!

När det kommer till soppa finns det inga riktiga begränsningar mer än fantasin. Man kan helt enkelt slänga i lite vad som helst. Men receptet här nedan, det är väl avvägt och sammansatt av ingen mindre än Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina. Spana in det själv här nedanför!

Här hittar du fler roliga recept från Matbibeln!

Fisksoppa med smördeg

För att laga fyra portioner fisksoppa på Tina Nordströms vis behöver du följande ingredienser:

2 paket smördeg med smör 
1 knippe dill
1 uppvispat ägg till pensling
400 g torskfilé skuren i mindre kuber
1 liten purjolök
2 gula lökar
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
2 msk smör och olivolja till stekning
2 lagerblad
3 dl vitt torrt vin
7,5 dl vatten
1,5 tsk salt och svartpeppar från kvarn
En god aioli till servering

Här hittar du fler roliga recept från Matbibeln!

Gör så här

  1. Sätt ugnen till 230° ( vanlig över/undervärme)
  2. Skala och finhacka alla lökar, vitlök och selleri fint.
  3. Fräs lök och selleri med smör och olivolja i en gryta utan att det tar färg. Hacka även ner dillstjälkarna (spara dillkronorna) och tillsätt dem samt vitt vin.
  4. Låt vinet koka in ett par minuter och tillsätt sedan vatten, salt och lagerblad.
  5. Låt det småputtra 6-7 minuter medan ni fixar till smördegslocken.
  6. Rulla ut smördegen på köksbänken eller en skärbräda. Pensla degen väldigt lätt med lite vatten och plocka över dillvippor på ena halvan av degen. Vik den andra halvan över och tryck till med handen.
  7. Kavla samman degen lite så att dillen fastnar ordentligt. Mät ut 2 rundlar på varje deg som passar över serveringsskålarna till soppan.
  8. Smaka av din fisksoppa med svartpeppar och salt och låt fisken dansa ner i soppan. Ge soppan ett hastigt uppkok och fördela soppan i skålarna till ¾ från kanten.
  9. Lägg över smördegslocken och nyp till degen ordentligt runt kanterna. Pensla ytan med äggvispet och strö över havssalt.
  10. Sätt in i ugnen och baka ca 12-14 minuter till degen får vacker färg och puffar upp.
  11. Ta ut skålarna och servera direkt. Låt gästerna knacka hål i locket och klicka i aioli tills de skäms.

Vill man ha lite hjälp på traven, något alla behöver då och då, så kan man alltid spana in klippet här nedanför där Tina själv visar hur hon gör.

Här hittar du fler roliga recept från Matbibeln!