Ingenting går upp emot doften av nybakat frukostbröd på morgonen. Men eftersom jag försöker hålla mig borta från vitt bröd, blir det sällan av. Därför jublade jag högt när jag häromåret fick höra om detta recept på ett frukostbröd som är både gott, enkelt och nyttigt!
Istället för att baka med vetemjöl, bakas nämligen detta frukostbröd med havregryn i degen. Det ger en mer hälsosam start på dagen – och dessutom står man sig längre utan att behöva gå hungrig. Sedan ska jag förstås också nämna det bästa av allt. Det här brödet behöver inte jäsa.
Nyttigt frukostbröd recept
Med andra ord behöver du inte vänta halva morgonen på att få äta din efterlängtade frukost, utan kan hugga in redan efter 20 minuter. Nu tänkte jag dela med mig av receptet till er, så att ni också får chansen att prova. Bläddra vidare här nedan, och tveka inte att dela vidare för att tipsa andra!
Du behöver följande ingredienser för att göra nyttigt frukostbröd:
- 14 dl havregryn
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- 4 ägg
- 5 dl filmjölk
Gör så här:
- Häll ner havregryn till ditt nyttigt frukostbröd i en mixer eller matberedare och kör tills havregrynet har blivit till mjöl. Blanda ihop havregrynsmjölet med bikarbonat och lite salt.
- Ta fram en elvisp och vispa äggen fluffiga. Häll ner i skålen med havregryn. Häll sedan ner filmjölk och rör ihop tills du får en kladdig deg.
- Klä in två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta en sked och klicka ut 12 degbitar på varje plåt. Placera en av plåtarna mitt i ugnen, 250 grader, i 10-11 minuter.
- Låt brödet svalna en stund på plåten. Under tiden kan du sätta in din andra plåt i ugnen.
- Plocka fram dina favoritpålägg och duka upp med rykande färska, nyttigt frukostbröd. Hur gott som helst – och nyttigt!