Fyra små rätter av Filip Poon: Ett middags-måste

Att äta ute på restaurang känns alltid lite lyxigt och fint. Man klär gärna upp sig och man känner verkligen att man skämmer bort sig själv litegrann när man går ut och äter. Men det är inte alltid man har tillfälle till just det, livet har ju en tendens att komma emellan, för att inte tala om att det faktiskt kostar en del att äta på restaurang. Men som tur är kan man laga restaurangmat hemma. Här nedanför visar stjärnkocken Filip Poon hur man gör klassikern fyra små rätter hemma, häng med!

Enligt Filip Poon själv så kom rätten Fyra små rätter till Sverige redan 1973 vilket gör det till en klassisk restaurangrätt. Men faktum är att det ju går alldeles utmärkt att få till denna klassiker även på hemmafronten, det är inte ens särskilt svårt. Särskilt inte om man följer receptet här nedanför, som kommer från Filips farbror.

Fyra små rätter ingredienser

För att laga fyra små rätter på Filip Poons vis behöver du följande ingredienser:

Räkor i tomatsås

  • 20 g salladslök
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olja
  • 400 g skalade räkor
  • 1 dl vatten
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker

Ångkokt fläsk

  • 400 g fläsk, t.ex skinka
  • 1 chilifrukt (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 20 g salladslök
  • 3 msk bönpasta (svart)
  • 1 tsk potatismjöl

Wokad biff med broccoli

  • 200 g biff
  • 1 msk soja
  • 0,5 lök
  • 250 g broccoli
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sesamfrön
  • 0,5 dl olja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • salt
  • peppar

Förvälld sallad med ostronsås

  • 1 romansallad
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk soja
  • 1 msk ostronsås

Kokt ris

  • 4 dl ris
  • 6 dl vatten

Gör så här

Räkor i tomatsås

  1. Strimla salladslöken i ca 5 cm längder.
  2. Hacka vitlöken.
  3. Värm woken med oljan.
  4. Fräs räkorna i oljan tills de får en gyllene röd färg. Ta upp räkorna.
  5. Fräs vitlöken till den börjar få färg.
  6. Häll i vattnet, ketchup, tomatpuré och socker. Låt reducera till en simmig tomatsås.
  7. Häll i räkorna och salladslöken och låt allt glaseras med såsen.
  8. Häll upp och servera. Nu har du en av fyra små rätter klara!

Ångkokt fläsk

  1. Tärna fläsket i ca 1 cm tärningar.
  2. Hacka chilifrukten och vitlöken samt strimla salladslöken.
  3. Blanda ihop fläsket med svart bönpasta, vitlöken, chilifrukten och potatismjölet. Lägg allting i en djup skål och låt ångkoka i ca 1 timme.
  4. Strö på salladslöken och servera. Nu är hälften av fyra små rätter redo!

Wokad biff med broccoli

  1. Strimla biffen i tunna strimlor.
  2. Marinera biffen med sojan och låt stå i ca 30 minuter.
  3. Strimla löken.
  4. Bryt broccoli i buketter, dela de stora buketterna på hälften.
  5. Koka upp vattnet med saltet.
  6. Förväll broccolin i lättsaltad vatten i 2 minuter och häll sedan av vattnet från broccolin.
  7. Rosta sesamfrö i en torr stekpanna.
  8. Värm woken med oljan.
  9. Fräs löken tills den är mjuk och börjar få färg. Ta sedan upp löken ur pannan.
  10. Fräs biffen tills den börjar få färg.
  11. Häll tillbaka löken tillsammans med 1 dl vatten och ostronsås i pannan.
  12. Låt koka samman och red eventuellt med lite potatismjöl utrört i vatten.
  13. Slå i broccolin och låt den bli varm.
  14. Blanda i sesamolja.
  15. Häll upp i en djup skål, strö på sesamfrö och servera. Nu är tre fjärdedelar av fyra små rätter färdiga!

Förvälld sallad med ostronsås

  1. Bryt salladsbladen i 5 cm längder.
  2. Dela salladsstammen i 4 bitar.
  3. Lägg salladen i kallt vatten, ca 30 minuter, häll sedan av vattnet.
  4. Koka upp en liter vatten med saltet och oljan.
  5. Förväll salladen snabbt tills salladsbladen mjuknar, ca 2–3 minuter.
  6. Häll salladen i ett durkslag och låt rinna av.
  7. Lägg salladen i en skål och slå på soja och ostronsås. Blanda snabbt ihop salladen och servera direkt. Så, snyggt jobbat. Fyra små rätter helt klara!

Kokt ris

  1. Koka riset enligt instruktionerna.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Flip och hans farbror lagar fyra små rätter.

Det här måste man ju bara prova!