Hallonpannacotta: Så lyckas du med himmelska desserten

När jag får gäster tycker jag att det är extra kul att laga någonting jag inte gör vanligtvis, till exempel hallonpannacotta med smak av lakrits! Visst kan det vara lite våghalsigt att pröva ett recept man aldrig gjort förut, men i värsta fall får gästerna sig ett gott skratt och jag fåt plocka fram någonting från frysen istället.

Det här receptet ser kanske svårt ut, men det är det faktiskt inte. Det enda som behövs är lite tålamod, så ska du se att du imponerar på dina gäster med både smak och utseende!

Pannacotta gör alltid succé, det älskas av såväl gamla som unga och det går att variera väldigt mycket vilket gör pannacotta till en så bra efterrätt. Här nedanför kommer ett supersmarrigt recept på hallonpannacotta med smak av lakrits, det bästa av två världar helt enkelt.

Hallonpannacotta recept

  • 2 ½ gelatinblad
  • 200 g frysta hallon
  • ½ citron, juicen
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 3–4 droppar röd hushållsfärg

Lakritspannacotta

  • 2 ½ gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl mörkt muscovadosocker
  • 1 ½ msk saltlakritspulver
  • 5–6 droppar svart hushållsfärg

Garnering

  • Färska hallon
  • Saltlakritsströssel
  • Citronmeliss

Här hittar du fler recept från Matbibeln!

Gör så här

Om du känner att du är en fena i köket kan du göra båda pannacottorna samtidigt, annars skulle jag rekommendera att göra en i taget.

  1. Hallonpannacotta: Lägg gelatinbladen i iskallt vatten. Koka upp frysta hallon, citronjuice och socker i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp.
  2. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Sila och häll över i en kanna som tål värme.
  3. Tillsätt röd hushållsfärg och blanda väl. Låt stå i rumstemperatur.
  4. Lakritspannacotta: Lägg gelatinbladen i iskallt vatten. Koka upp grädden i en kastrull med muscovadosocker och saltlakritspulver. Tillsätt svart hushållsfärg. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i gelatinet. Blanda väl och sila.
  5. Häll över lakritssmeten i en kanna.
  6. Häll lite lakritssmet i ett glas. Eller en glasskål. Du vill att alla vackra lager ska synas.
  7. Ställ glasen i frysen i 10-15 minuter. Häll på lika mycket av hallonsmeten och frys igen. Repetera tills du har fått minst två lager av varje smak.
  8. Förvara i kylskåp. Ta ut 10–15 minuter innan det är dags att servera.
  9.  Garnera desserten med färska hallon, saltlakritsströssel och lite citronmeliss.
  10. Njut av din underbara hallonpannacotta med lakrits!

Här hittar du fler recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...