Det finns mängder av utsökta bakelser i världen, men visste du att Sverige har en alldeles egen?
Jovisst har vi det! Låt oss backa bandet till 1983.
Det var nämligen det år som Arla utlyste en tävling om att göra en Sverigebakelse som skulle introduceras på självaste nationaldagen året därpå och bli ett återkommande inslag i svensk konditorinäring.
Enligt ”Rammefors konditori och café” var det ett par från Borås vid namn Jan GW Norén och Christina Norén vars bakelser stod i final.
Jan tävlade med sin bakelse Snövit och Christina med en päronbakelse. Efter många smakprov och diskussion bland juryn stod det snart klart att Jan vunnit med sin snövita gräddbakelse.
Sverigebakelsen har en sockerkaksbotten som grund och kolakräm och vit choklad som två viktiga beståndsdelar.
Än idag tillverkas mängder av Sverigebakelser runt om i Sverige och de passar lika bra till nationaldagen som till midsommar eller annan festlig sommarfest.
Enligt konditorn Johan Sörberg är denna bakelse väldigt enkel att göra hemma också.
Här är hans recept på det utsökta bakverket.
Du behöver:
Genoise:
200 g ägg
110 g strösocker
120 g vetemjöl
50 g smör, smält
Kolakräm:
160 g strösocker
150 g vispgrädde
60 g äggula
100 g mörk choklad
90 g smör
Garnering:
Vispgrädde
Vit bakchoklad
Kolakräm:
Sjud socker, grädde och äggula till 85 grader
Blanda i choklad och smör, sjud i 85-90 grader ca 5 min
Garnering:
Börja med botten, bred på kolakräm och spritsa sedan med vispgrädde smaksatt med lite av kolakrämen och dekorera med riven vit choklad